2004. október 19. 11:29

Sok álláskeresőnek csalódást jelent az első találkozás a fejvadász cégekkel, mivel nem tapasztalnak segítőkész hozzáállást részükről. A fejvadászok számára ugyanis az ügyfél az állást kínáló cég, nem pedig a potenciális munkavállaló.

Sok álláskeresőnek csalódást jelent az első találkozás a fejvadász cégekkel. Nem tapasztalnak ugyanis segítőkész hozzáállást ezeknek a vállalkozásoknak a részéről. A fejvadászok számára ugyanis az ügyfél az állást kínáló cég, nem pedig a potenciális munkavállaló.

Akik toborzó cégekhez fordulnak, azoknak érdemes tudniuk, hogy ezen vállalkozások a működésüket a megbízó cégekkel kötött szerződésekre alapozzák. A teljes keresési folyamatban, melynek során a fejvadászok az egyes pozíciókra alkalmas embert keresnek, a jelöltek is fontosak, de a cég egyértelműen a megbízókból él. A toborzó cég számára tehát nem az jelenti az üzletet, ha minden álláskereső számára talál munkát, hanem az, ha a munkaadók igényeit elégíti ki. Ez a tény a forrása a frusztrációnak, mely a fejvadászokkal kapcsolatba kerülő egyének jelentős részére jellemző: úgy érzik, nem ők az elsődlegesek a cégnek, nem tesznek meg mindent azért, hogy ők állást találjanak. Az állásvadászok azért érzik így, mert így is van. Mindezt tehát érdemes tudnunk, hogy megértsük: nem bízhatjuk rá magunkat a fejvadászra, ő nem azért van, hogy minket besegítsen a számunkra legmegfelelőbb pozícióba.

[ajanlo=42][igazitas=left/]A legjobb álláskeresési taktika, ha több eljárást kombinálunk, és nemcsak egy fejvadász cégre bízzuk rá magunkat. A legfontosabb és leghatékonyabb módszer, ha ismeretségeinken keresztül érdeklődünk az esetleg nyitott pozíciókról. Éppen ezért minden munkahelyen igyekeznünk kell minél több ismerősre szert tenni, egyfajta hálózatot kiépíteni a szakmán belül. Ha pedig pályát akarunk módosítani, azon a területen kell hasznos ismeretségekre szert tenni, amerre elmozdulnánk. Törekedjünk tehát állandóan a megfelelő kapcsolatok kialakítására, ne csak akkor kapjunk a telefon után, ha éppen padlón vagyunk. Minden szakértő egyetért abban, hogy a legtöbb állás kapcsolati úton kel el. A munkaadók nyitottabbak azok felé a jelentkezők felé, akiket beajánlanak nekik, még akkor is, ha esetleg értékesebb lenne az a személy, aki az 'utcáról bejőve' próbálkozik.

Az internetes állásoldalak, karrier site-ok segítségével egyre többen helyezkednek el, emellett az állásbörzékre és hirdetésekre is érdemes odafigyelni. Az ideális álláskereső tehát csupa fül: minden csatornán keresztül, minden potenciális forrást felhasználva kutatnia kell az esetleges lehetőségeket.

A kapcsolati háló létrehozásához hasonlóan szintén érdemes még a munkahelyünkön bekapcsolódni a szakmai szervezetek munkájába. Legyünk jelen az adott területen, igyekezzünk specializálódni.

Képviseljük magunkat profi módon. Mégha egy fejvadász is segít nekünk állást találni, akkor is tudnunk kell prezentálni saját magunkat. Egy helyesírási hibákkal teli önéletrajz, egy hanyag kísérőlevél, illetve ha mi magunk sem tudjuk a saját célunkat: mindezek nem segítenek megtalálni a nekünk való pozíciót.

(Menedzsment Fórum)