2005. szeptember 21. 09:31

Ugyan nem kötelező fényképet csatolni az önéletrajzhoz, mégis sok álláshirdetésben elvárás és a jó fénykép előnyünkre is válhat. A Jobpilot néhány megfontolandó szabályt gyűjtött össze, amely a karrierünket is segítheti.

Cégvezetőt fotózni sem könnyű

Kerüljük a fehér és a fekete hátteret

Az automata gépeket a fehér és a fekete háttér egyaránt becsapja, tanácsos közepes tónusú hátteret választani. Ajánlott a bőr színével komplementer színek használata / pl. világoskék/. Természetesen profi fotósnak nem jelent akadályt a háttér színe.

A fényképet lehet különféle számítógépes programokkal retusálni. A különböző bőrhibákat el lehet tüntetni, ugyanis az objektív sokkal alaposabban rögzíti a portrén a bőr tulajdonságait, mint azt szabad szemmel látjuk. A többit - például a kopaszodást, a ráncokat - viszont nem tanácsos, ugyanis ezek a személyiség, a megjelenés szerves részei.

Vegyünk fel az állásra jellemző mimikát

Ha az álláspályázáshoz készíttetünk portrét, a mellkép tanácsos. A fényképezkedés előtt próbáljunk meg olyan pózt felvenni, mimikát alkalmazni, ami jellemző a megcélzott pozícióra. Ha értékesítői munkára pályázunk, olyan képet készíttessünk, ahol szimpátiával, mosollyal meggyőzzük a velünk szemben állót, hogy bennünket válasszon. A fotózásra elkísérhet bennünket valaki, aki asszisztálhat a képhez, hiszen egy számunkra ismerős emberre természetesebben mosolygunk.

Ahogy egy cégvezetőt fotóznak

Vállalatvezetőknél gyakori az olyan fotó, amikor a vezetői székben ül, éppen ír valamit és felnéz. A másik gyakori fotóhelyzet, amikor felelősségteljesen, büszkén és optimistán ránk tekint. A profi portrékészítés időigényes munka. Másfél óra a karakterhez illő megvilágítás beállítása, utána körülbelül három óráig tart a legjobb 10-15 felvétel kiválasztásához szükséges 100-150 fénykép elkészítése.

Forrás: Jobpilot

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!