TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2008. január 17. 09:29

Az elmúlt év január-novemberében a bruttó átlagkeresetek 8,3 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 2,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a reálkereset - a fogyasztóiár-index 8 százalékos növekedése mellett - 4,7 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön. A legnagyobb mértékben az építőiparban nőttek a bérek.

Tavaly az első tíz hónapban a bruttó átlagkeresetek 8,2 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 2,5 százalékkal haladták meg a 2006 január-októberit, a reálkereset - a fogyasztóiár-index 8,1 százalékos növekedése mellett - 5,2 százalékkal csökkent.

A legalább öt fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél alkalmazásban állók száma a nemzetgazdaság egészét tekintve 2007. január-novemberben átlagosan 2 millió 765 ezer volt: a költségvetési szférában 752 ezren, a versenyszférában mintegy 1 millió 935 ezren dolgoztak. A költségvetési intézményekben összességében közel 4,9 százalékkal csökkent a létszám.

Január-novemberben a költségvetési szférában dolgozók bruttó átlagkeresete 6,3 százalékkal, a versenyszférában dolgozóké 9,7 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Ezen belül novemberben a költségvetési szférában 14,0 százalékkal nőttek a keresetek - a novemberi bruttó átlagkereset 230 ezer 212 forint volt -, amelynek hátterében a 11. hónapban kifizetett jutalom összege áll. A versenyszféra hasonló mutatója novemberben 7,6 százalékos növekedést jelez, a havi összeg 196 ezer 793 forint volt.

Az építőiparban volt a legnagyobb a növekedés 

A versenyszférában január-november között az átlagot meghaladó mértékben nőttek a keresetek az építőiparban (16,4 százalékkal) és az ingatlanügyleteknél, gazdasági szolgáltatásoknál (11,8 százalék). A keresetek növekedésében szerepet játszott a minimum-járulékalap bevezetése, amit az is jelez, hogy a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozásoknál a bruttó átlagkereset növekedési üteme alacsonyabb volt, mint a kisebb szervezeteknél.

A tavalyi év első tizenegy hónapjában a nettó keresetek átlagosan 2,9 százalékkal emelkedtek, ezen belül a versenyszférában 3,8 százalékos, a költségvetési szervezeteknél 1,4 százalékos növekedést regisztráltak. A nemzetgazdasági átlagos nettó kereset az elmúlt év első 11 hónapjában 113 ezer forint volt, ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 84 ezer 600 forint, a szellemi foglalkozásúaké 145 ezer 100 forint.

A nemzetgazdasági szintű átlagos havi munkajövedelem 192 ezer 800 forintra emelkedett, 8,5 százalékkal haladva meg az előző év január-novemberi szintet. A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 5,2 százalékot tett ki.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.