2005. október 21. 09:41

Már a héten elindult az őszi egyetemi állásbörze szezon. Elsőként egy vidéki egyetem, a Pécsi Tudományegyetem hallgatói szondázhatják a munkaerőpiacot, a fővárosban a jövő héten rendezik a legnagyobbnak számító Műegyetemi Állásbörzét.

A szakemberek szerint az elmúlt években rendszeressé vált tavaszi és őszi események közül a tanév végi rendezvények mind a hallgatók, mind a vállalatok körében nagyobb érdeklődést vált ki. Az őszi állásbörze elsősorban arra ad lehetőséget, hogy az érdeklődők találkozzanak a cégek képviselőivel, jobban megismerhessék az adott vállalatokat, érdeklődjenek a megpályázható állásokról és a cégeknél alkalmazott kiválasztási technikákról.

A munkát kereső hallgatók, illetve már végzettek számára fontos tudni, hogy az állásbörzéken jelenlevő cégek többnyire az álláskeresők felkészültségét kifogásolják: a megkeresett cégről, területekről nem rendelkeznek információkkal. Egy másik sokszor említett hiányosság a nyelvtudás. Évről-évre folyamatosan javul a frissen végzett hallgatók nyelvismerete, de még mindig nem éri el azt a szintet, amit a cégek szeretnének. Azt azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a vállalatok is egyre magasabbra teszik a mércét.

Ami az állásszerzés esélyeit illeti, a szakemberek szerint az őszi eseményeken is természetesen van mód állást találni, de elsősorban arra szolgál, hogy aki ide kilátogat, megismerje a piac kínálatát, tájékozódjon, minél több céget ismerjen meg, személyes benyomást szerezzen róluk és maga is benyomást gyakoroljon a vállalatok képviselőire. De ez csupán a kiválasztási folyamat első lépése. További megmérettetési körök következnek a kiválasztott cégen belül, személyes kapcsolatfelvétel, állásinterjúk, és ha kölcsönösen megtalálták a felek számításaikat, akkor másfél-két hónap múlva sor kerülhet a munkaszerződés aláírására.

Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.