2005. október 21. 09:41

Már a héten elindult az őszi egyetemi állásbörze szezon. Elsőként egy vidéki egyetem, a Pécsi Tudományegyetem hallgatói szondázhatják a munkaerőpiacot, a fővárosban a jövő héten rendezik a legnagyobbnak számító Műegyetemi Állásbörzét.

A szakemberek szerint az elmúlt években rendszeressé vált tavaszi és őszi események közül a tanév végi rendezvények mind a hallgatók, mind a vállalatok körében nagyobb érdeklődést vált ki. Az őszi állásbörze elsősorban arra ad lehetőséget, hogy az érdeklődők találkozzanak a cégek képviselőivel, jobban megismerhessék az adott vállalatokat, érdeklődjenek a megpályázható állásokról és a cégeknél alkalmazott kiválasztási technikákról.

A munkát kereső hallgatók, illetve már végzettek számára fontos tudni, hogy az állásbörzéken jelenlevő cégek többnyire az álláskeresők felkészültségét kifogásolják: a megkeresett cégről, területekről nem rendelkeznek információkkal. Egy másik sokszor említett hiányosság a nyelvtudás. Évről-évre folyamatosan javul a frissen végzett hallgatók nyelvismerete, de még mindig nem éri el azt a szintet, amit a cégek szeretnének. Azt azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a vállalatok is egyre magasabbra teszik a mércét.

Ami az állásszerzés esélyeit illeti, a szakemberek szerint az őszi eseményeken is természetesen van mód állást találni, de elsősorban arra szolgál, hogy aki ide kilátogat, megismerje a piac kínálatát, tájékozódjon, minél több céget ismerjen meg, személyes benyomást szerezzen róluk és maga is benyomást gyakoroljon a vállalatok képviselőire. De ez csupán a kiválasztási folyamat első lépése. További megmérettetési körök következnek a kiválasztott cégen belül, személyes kapcsolatfelvétel, állásinterjúk, és ha kölcsönösen megtalálták a felek számításaikat, akkor másfél-két hónap múlva sor kerülhet a munkaszerződés aláírására.

Menedzsment Fórum