TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2007. november 26. 05:59

A 2006-os adatokhoz képest idén hónapról hónapra magasabb volt a regisztrált álláskeresők száma. A szakemberek szerint a növekedést az magyarázza, hogy a viszonylag jelentős inaktív rétegből mind többen regisztráltatják magukat. Érdekesség, hogy míg korábban elsősorban a hátrányos helyzetű térségekben nőtt az álláskeresők száma, addig idén a fővárosban is látványosan megugrott a számuk.

Az idén eddig minden hónapban 10 százalékos többletet mutatott a regisztrált álláskeresők száma az egy évvel azelőtti értékhez képest, ezt a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal szakemberei azzal magyarázzák, hogy a korábbiaknál többen jelentkeznek a regisztrációba az inaktívak közül, illetve a korábbi európai uniós programok kifutóban vannak, azokban kevesebb álláskereső vesz részt.

A programokban való részvételük alatt az álláskeresőket nem veszik nyilvántartásba, ezért ha több az ilyen program akkor kevesebb a regisztrált álláskereső. A 2006-os évet az ellenkezője jellemezte, akkor gyakorlatilag minden hónapban kevesebb volt az álláskereső, mint 2005-ben.

A 2005-ös év az ideihez volt hasonló, akkor ugyancsak jóformán minden hónapban 10 százalék körüli mértékkel volt több a regisztráltak létszáma mint a 2004-es év hasonló hónapjaiban. A 2005-ös évet januártól októberig jellemezte, hogy 10-11 százalékos többletet mutatott a regisztráltak létszáma az előző év azonos hónapjának adatához képest. Ez a tendencia októberben változott meg, akkor már "csak" 7,7 százalék volt ez a többlet, aztán novemberben 5,4 százalék, decemberben pedig 2,5 százalék.

A 2006-os év már csak 1,4 százalékos többlettel kezdődött januárban, ezt követően februárban a többlet 1,2 százalékra csökkent, márciusban pedig már tendenciaváltásként 3 százalékkal kevesebb volt a regisztrált álláskereső mint egy évvel korábban.

2006 végén lassult a növekedés

A tavalyi évet ezt követően már végig a mínuszok jellemezték. Áprilisban már 6,6 százalékkal volt kevesebb a regisztrált álláskereső mint egy évvel azelőtt, májusban és júniusban pedig 7,8 és 7,3 százalékkal, aztán júliusban 5,6 százalékkal, augusztusban 5,5 százalékkal, szeptemberben pedig 5,7 százalékkal. Októberben csökkenni kezdtek a mínuszok, akkor már 4,9 százalékkal volt kevesebb a regisztráltak létszáma mint egy évvel korábban, novemberben 3,8 százalékkal, decemberben pedig 1,8 százalékkal.

Az idei év januárjában már a tendencia is változott, nem kevesebb, hanem 0,5 százalékkal több álláskeresőt regisztráltak mint egy évvel korábban. A többlet februárban már 3 százalék volt, márciusban pedig 7,4 százalék és áprilisban 10,5 százalék. A májusi többlet még magasabb volt, 12,2 százalék, a júniusi pedig 12 százalék. Ez a szint jellemezte a további hónapokat is, júliusban 9,5 százalékkal volt több az álláskereső mint egy évvel korábban, augusztusban 10,4 százalékkal, szeptemberben 9,9 százalékkal, októberben 9,5 százalékkal.

Nem csak a hátrányos helyzetű térségekben gond

Érdekes módon a regisztráltak idei többlete nem csak a hátrányos helyzetű térségekből kerül ki. Budapesten például, ahol még mindig a legalacsonyabb a munkanélküliség a leghátrányosabb térségekhez hasonló, vagy annál is magasabb volt a regisztráltak többlete az idén az egy évvel korábbi adathoz képest.

Januárban például az országos átlagban a többlet 0,5 százalék volt, Budapesten viszont 8,5 százalék, ehhez hasonló többletet csak Békés megyében jelentett a regisztráltak létszáma alig több mint 7 százalékkal. Ugyanakkor Győr-Moson-Sopron megyében 14 százalékkal, Komárom-Esztergom megyében csaknem 12 százalékkal csökkent a regisztrált létszám az egy évvel korábbihoz képest.

Ez jellemezte az idei év további hónapjait is, Budapesten 10-20 százalékkal több álláskeresőt regisztráltak végig mint egy évvel korábban, hasonlóan Hajdú-Bihar megyéhez és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéhez. Közben Győr-Moson-Sopron megyében minden hónapban csökkent a regisztráltak száma az egy évvel korábbihoz képest, több hónapban ez 15-18 százalékos csökkenés volt. Ez a csökkenő tendencia jellemezte Komárom-Esztergom megyét is.

MTI/Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.