2006. április 19. 04:01

Nem tudom, megfigyelték-e, hogy a McDonald’s etetőkben a sok friss, ropogós kiszolgáló mellett mindig öregek a takarítók. Tragikomikus látni őket kockás ingben, sildes sapkában, görnyedezve „fókázni” a követ.

"Maradj fiatal, gyere hozzánk, dolgozz velünk!" - tegezi a sok nagyit a harsány reklám, s ők jönnek, a gyorséttermet választják - ha már nem marad más választásuk, mert különben felkopik az álluk. Ám akárhogy igyekeznek, a műanyag gyorskajáldák nincsenek fiatalító hatással rájuk.

Nézem a Spektrumon a BBC riportfilmjét. A 67 éves John arról panaszkodik, hogy kitették a szűrét, munkát keres. Addig is feketén trógerol egy csomagküldő szolgálatnál. Melissa, az 57 éves stewardess attól fél, hogy hamarosan szögre akaszthatja a kézipoggyászát. Jönnek a fiatalok. Pedig mindent elkövet - plasztikáztatta magát, trendi a frizurája, fitness-szalonban gyúr -, mégis, a zord szabályzat miatt alighanem mennie kell.

A riport részvéttől csöpög. Azt hirdeti: harcoljatok emberek a mindhalálig munkáért. Legyetek értékesek! Azt már nem hirdeti, mert nem lenne túl népszerű, hogy ha mégis a békés öregséget választanátok, ami jár egy becsülettel végiggürizett életút végén, az állam nem lesz képes eltartani benneteket.

Olvasom az uniós célt: 2010-re az 55 évnél idősebb munkavállalók aránya érje el az 50 százalékot. Németországban arról ábrándoznak, hogyan lehetne 67 évre felemelni a férfiak nyugdíj-korhatárát, miközben az ötvenesek is képtelenek elhelyezkedni.

Hódit az összeurópai idiotizmus - dolgozz mindhalálig -, miközben feszül a generációs ellentét, mert a felnövekvő, tanult fiataloknak nem jut elég hely a nap alatt. A családokat pedig, melyeket először a mamától fosztottak meg, - "hála" a túlpörgetett emancipációs rohamoknak - most a jóságos nagyitól is megszabadítják.

Azt persze nem számolja ki senki, hogy mennyi a haszna annak, ha az aktív fiatalok nyugodtan dolgoznak, mert otthoni háttérnek maguk mellett tudhatják a békés öregségüket élvező "ősöket".

Gazsó L. Ferenc

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.