2p

Gyurcsány Ferenc szerint a pénzügyi válság első igazi nagy szakaszát az ország lassan letudhatja, a következő feladat pedig a gazdasági válság kezelése lesz.

"Elrettentő erőt mutattunk mindazokkal szemben, akik hazánk ellen fordultak, és ezzel a pénzügyi válság első igazi nagy szakaszát azt hiszem - ami Magyarországot illeti -, lassan letudhatjuk" - jelentette ki blogjában a miniszterelnök. Hozzátette: a következő feladat a gazdasági válság kezelése.

Gyurcsány Ferenc úgy látja, ebben a különösen nehéz helyzetben - amikor az ország érdekeit minden más elé kell helyezni - nem lehet jól dönteni.

"Tudom, hogy a közalkalmazottak jelentős része egész egyszerűen keveset keres már ma is. Azt is tudom, hogy ha valakinek, akkor nekik igazán szükségük lenne akár 30-40-50 százalékos béremelésre is. De az is világos, és nekem kötelességem kimondani, hogy nem tudunk többet fizetni, mint amennyi az adókból bejön. Hitelből pedig, különösen a mostani helyzetben, nem szabad fizetéseket emelni" - olvasható a kormányfő blogjában.

A miniszterelnök szerint csak az érem egyik oldala, hogy ilyen helyzetben nyugdíjasok, közalkalmazottak viselik a válság terheit. Mint írta, megfizeti az a mintegy hárommillió ember is, aki vállalatoknál dolgozik, mert valószínűleg elbocsátások lesznek, és nagyon sok vállalat nem tudja majd emelni a béreket vagy kevesebb munkát tud adni arányosan csökkentett fizetésért.

Gyurcsány Ferenc kitért arra, hogy a válságot meg fogják érezni a tulajdonosok is, és a vállalatok egy része csak jelentős erőfeszítés mellett fogja tudni a korábbi fejlesztésekhez felvett hiteleit törleszteni. A tulajdonosok a befektetett vagyonuk után nem fognak hozamokat kapni, nem lesz olyan nyeresége a vállalatoknak, ami után a befektetett pénzük fialni fog - vélekedett a miniszterelnök.

Mint kifejtette, a különbség az, hogy a piacon nem a kormány hoz intézkedéseket, hanem a piaci mechanizmusok, a sok-sok tulajdonos, vállalatvezető és alkalmazott közös döntése vagy a következmények közös elviselése, ami szétosztja a terheket. A költségvetésből finanszírozott szférában viszont a piaci mechanizmusok nem működnek, ezért itt nekünk kell a költségeket valamilyen módon szétteríteni - fogalmazott blogjában Gyurcsány Ferenc.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!