TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Gyurcsány Ferenc szerint a pénzügyi válság első igazi nagy szakaszát az ország lassan letudhatja, a következő feladat pedig a gazdasági válság kezelése lesz.

"Elrettentő erőt mutattunk mindazokkal szemben, akik hazánk ellen fordultak, és ezzel a pénzügyi válság első igazi nagy szakaszát azt hiszem - ami Magyarországot illeti -, lassan letudhatjuk" - jelentette ki blogjában a miniszterelnök. Hozzátette: a következő feladat a gazdasági válság kezelése.

Gyurcsány Ferenc úgy látja, ebben a különösen nehéz helyzetben - amikor az ország érdekeit minden más elé kell helyezni - nem lehet jól dönteni.

"Tudom, hogy a közalkalmazottak jelentős része egész egyszerűen keveset keres már ma is. Azt is tudom, hogy ha valakinek, akkor nekik igazán szükségük lenne akár 30-40-50 százalékos béremelésre is. De az is világos, és nekem kötelességem kimondani, hogy nem tudunk többet fizetni, mint amennyi az adókból bejön. Hitelből pedig, különösen a mostani helyzetben, nem szabad fizetéseket emelni" - olvasható a kormányfő blogjában.

A miniszterelnök szerint csak az érem egyik oldala, hogy ilyen helyzetben nyugdíjasok, közalkalmazottak viselik a válság terheit. Mint írta, megfizeti az a mintegy hárommillió ember is, aki vállalatoknál dolgozik, mert valószínűleg elbocsátások lesznek, és nagyon sok vállalat nem tudja majd emelni a béreket vagy kevesebb munkát tud adni arányosan csökkentett fizetésért.

Gyurcsány Ferenc kitért arra, hogy a válságot meg fogják érezni a tulajdonosok is, és a vállalatok egy része csak jelentős erőfeszítés mellett fogja tudni a korábbi fejlesztésekhez felvett hiteleit törleszteni. A tulajdonosok a befektetett vagyonuk után nem fognak hozamokat kapni, nem lesz olyan nyeresége a vállalatoknak, ami után a befektetett pénzük fialni fog - vélekedett a miniszterelnök.

Mint kifejtette, a különbség az, hogy a piacon nem a kormány hoz intézkedéseket, hanem a piaci mechanizmusok, a sok-sok tulajdonos, vállalatvezető és alkalmazott közös döntése vagy a következmények közös elviselése, ami szétosztja a terheket. A költségvetésből finanszírozott szférában viszont a piaci mechanizmusok nem működnek, ezért itt nekünk kell a költségeket valamilyen módon szétteríteni - fogalmazott blogjában Gyurcsány Ferenc.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.