2008. október 29. 13:14

Gyurcsány Ferenc szerint a pénzügyi válság első igazi nagy szakaszát az ország lassan letudhatja, a következő feladat pedig a gazdasági válság kezelése lesz.

"Elrettentő erőt mutattunk mindazokkal szemben, akik hazánk ellen fordultak, és ezzel a pénzügyi válság első igazi nagy szakaszát azt hiszem - ami Magyarországot illeti -, lassan letudhatjuk" - jelentette ki blogjában a miniszterelnök. Hozzátette: a következő feladat a gazdasági válság kezelése.

Gyurcsány Ferenc úgy látja, ebben a különösen nehéz helyzetben - amikor az ország érdekeit minden más elé kell helyezni - nem lehet jól dönteni.

"Tudom, hogy a közalkalmazottak jelentős része egész egyszerűen keveset keres már ma is. Azt is tudom, hogy ha valakinek, akkor nekik igazán szükségük lenne akár 30-40-50 százalékos béremelésre is. De az is világos, és nekem kötelességem kimondani, hogy nem tudunk többet fizetni, mint amennyi az adókból bejön. Hitelből pedig, különösen a mostani helyzetben, nem szabad fizetéseket emelni" - olvasható a kormányfő blogjában.

A miniszterelnök szerint csak az érem egyik oldala, hogy ilyen helyzetben nyugdíjasok, közalkalmazottak viselik a válság terheit. Mint írta, megfizeti az a mintegy hárommillió ember is, aki vállalatoknál dolgozik, mert valószínűleg elbocsátások lesznek, és nagyon sok vállalat nem tudja majd emelni a béreket vagy kevesebb munkát tud adni arányosan csökkentett fizetésért.

Gyurcsány Ferenc kitért arra, hogy a válságot meg fogják érezni a tulajdonosok is, és a vállalatok egy része csak jelentős erőfeszítés mellett fogja tudni a korábbi fejlesztésekhez felvett hiteleit törleszteni. A tulajdonosok a befektetett vagyonuk után nem fognak hozamokat kapni, nem lesz olyan nyeresége a vállalatoknak, ami után a befektetett pénzük fialni fog - vélekedett a miniszterelnök.

Mint kifejtette, a különbség az, hogy a piacon nem a kormány hoz intézkedéseket, hanem a piaci mechanizmusok, a sok-sok tulajdonos, vállalatvezető és alkalmazott közös döntése vagy a következmények közös elviselése, ami szétosztja a terheket. A költségvetésből finanszírozott szférában viszont a piaci mechanizmusok nem működnek, ezért itt nekünk kell a költségeket valamilyen módon szétteríteni - fogalmazott blogjában Gyurcsány Ferenc.

MTI/Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.