TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2007. szeptember 26. 14:09

Ijesztő feladat lehet a felsőoktatási intézményből kilépve eldönteni, milyen úton indítsuk el karrierünket. Sokan ott vétenek hibát, hogy azt gondolják, a tanulmányaik alatt betöltött részmunkaidős állás után teljes munkaidős, felelősségteljes pozícióra is számíthatnak az adott cégnél.

Számtalan írás megjelent már azokról a diákmunkákról, amik később a karrier részévé válhatnak - ilyen például a „McMunka”, azonban mindenki tudja, hogy az ilyen helyeken általában alacsony fizetés jár. Aki ilyen cégnél vállal munkát, hosszú időre csorbát ejthet saját karrierlehetőségein - idézte Alan Patterson karriertanácsadót az Online Recruitment nevű állásportál.

Másfelől egy ilyen munkával értékes tapasztalatokat lehet szerezni, felelősségre, csapatmunkára taníthat, de megismerhetjük azt is, hogyan kell kezelni a pénztárat, és hogy miként kell bánni a vendégekkel.

Sok embernek azért kell feladnia karrierjét, mert soha nem gondolta el magát az adott munkakörben, és az messze áll attól, amit valójában szeretne. Elég könnyű beleesni abba a hibába, hogy a diákként elvállalt munkát folytatjuk nagyobb óraszámban csupán azért, hogy több pénzt keressünk.

Ez különösen igaz azokra, akik „általánosabb” szakmát tanultak. Például aki jogot hallgatott, mérnöki tanulmányokat folytatott vagy gyógyszerésznek készült, általában előre feltérképezi a területet, aki viszont kevésbé szakmaorientált képzésre járt, annál a legtöbb esetben hiányzik ez a gondolkodás.

Nem érdemes elfogadni egy alacsonyabb képzettséget igénylő munkát olyan tervvel, hogy csak pár hónapig maradunk arra számítva, hogy később versenyképes fizetést kaphatunk. Ahhoz, hogy megfelelően indítsuk el karrierünket, szükségünk lehet az egyetem után egy kis szünetre, amíg feltérképezzük a lehetőségeket. Ezzel szemben ha gyorsan elvállalunk egy számunkra nem megfelelő munkát, később nagyon nehéz lehet váltani.

A legfontosabb, hogy idejében rájöjjünk, miben vagyunk erősek, és melyik munkát élveznénk igazán. Alan szerint minél több ismeretséget kell kialakítani, amelyek révén megtalálhatjuk a számunkra megfelelő állandó munkát, és utána már elkezdhetünk azon dolgozni, hogy feljebb lépkedjünk a ranglétrán.

Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.