TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2008. január 15. 05:04

Kevés a jó munkahely, ezekért komoly küzdelem folyik. A munkaadók igyekeznek a legjobb jelölteket kiválasztani, és több olyan típushiba van, melynek elkövetői azonnal kizárják magukat a munkáért folytatott versenyből.

Új munkahelyet találni önmagában is komoly feladat, amit a buktatók elkerülésével némileg egyszerűsíteni lehet. Ha azonban lehetetlen helyzet elé akarja magát állítani valaki, az alábbi hibákat érdemes elkövetnie.

Ne tervezz, csak indulj el céltalanul

Biztos recept, ha nem akarsz célt érni, hogy csak indulj el a "vakvilágba". Ha azonban eredményeket vársz a munkakereséstől, akkor érdemes eldönteni, hogy milyen munkát szeretnél. Légy reális, és a végzettségednek és tapasztalatodnak megfelelő célokat tűzz ki. Ezt követően ha tudod, hogy mit akarsz, sokkal könnyebb megtalálni azt az utat, melyen eljutsz a célodig.

Kürtöld szét, hogy ott akarod hagyni a mostani munkahelyed

Ha még van állásod, de szeretnéd elveszteni, mielőtt találsz egy másikat, mond el a legpletykásabb kollégáidnak, hogy munkát keresel. Ezt fokozhatod azzal, ha a főnökeid képességeit lépten-nyomon megkérdőjelezed.

Tanácsos továbbá az életrajzodat a mostani céges e-mail címről küldeni, és a gépeden a kezdőlap lehetőleg valamely állásportál legyen.

Küldd el mindenkinek ugyanazt az életrajzot és motivációs levelet

Miután valahol olvastad, hogy a munkaadók legfeljebb fél percet töltenek egy-egy életrajz átnézésével, teljesen feleslegesnek tartod, hogy időt szakíts a CV-d testre szabásával. Hasonlóképpen felesleges az álláshirdetésnek megfelelő kísérőlevéllel operálni, még strébernek tartanának.

Kit érdekel, hogy mit veszel fel

Ahogy az élet számtalan területén, az állásinterjúk során is rendkívül fontos az első benyomás. Ha kellően ápolatlan vagy, hátradőlhetsz, megtettél mindent, hogy az eddigi eredményt egy perc alatt lerombold. Öltözködj az eseménynek megfelelően, ami nem jelent feltétlen alkalmi viseletet, egyes - magukat coolként pozícionáló - céges kultúrákban például a nyakkendő az avíttság jele. Ilyen helyeken még egy öltönnyel is jó esélyed van, hogy elpuskázd az álláslehetőséget.

Légy felkészületlen

Ha eddig valami csoda folytán minden buktató elkerültél, legalább az állásinterjúra ne készülj. Első kérdésed lehet például az, hogy most ez melyik cég, milyen pozíciója, mert nem tudod nyilvántartani, annyi helyre beküldted az életrajzod. Ha tutira akarsz menni, a második kérdésre ott van, az "És mennyit lehet itt keresni kérdés".
Ha még mindig nem sikerült magunkat elvágni az interjú során várható típuskérdésekre ne legyen kész válaszunk. Amúgy pedig a korábbi munkánkra, tanulmányainkra vonatkozó kérdésekre célszerű kitérő válaszokat adni, illetve vész esetén a "Honnan kellene nekem ezt tudni" feleletekkel is lehet operálni.

Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.