2015. november 20. 09:19

Az emberi erőforrások minisztere pénteken jelentette be, hogy milyen mértékű nyugdíjemelés lesz 2016-ban.

Jövőre 1,6 százalékkal emelkedik a nyugdíjak összege - jelentette be az emberi erőforrások minisztere az MTI tudósítása szerint. Balog Zoltán elmondta: az emelés minden nyugellátásra vonatkozik, így a többi között az öregségi nyugdíjra, a hozzátartozói, a korhatár előtti ellátásokra, a szolgálati járandóságra, a rokkantsági, rehabilitációs ellátásokra és a baleseti járadékokra is. Az intézkedés 2,6 millió embert érint.

Az emelés mértéke lényegében egyáltalán nem meglepő. A kormány évekkel ezelőtt ugyanis a nyugdíjak reálértékének megőrzése mellett kötelezte el magának, aminek érdekében minden évben a költségvetés tervezése során használt kormányzati inflációs várakozással megegyezően emeli a nyugdíjak összegét. Vagyis 2016-ra a kormány 1,6 százalékos inflációval számolt a költségvetésben, így az öregségi ellátásokat is ilyen mértékben fogja megemelni. Ez már egyébként az idén áprilisban kiadott konvergenciaprogramban is rögzítették. A dokumentum számaiból ugyanakkor a következő évek emelésére is lehet következtetni a törvényi előírások alapján. A 2016-os 1,6 százalékos emelést

  • 2017-ben 2,5,
  • 2018-ban pedig 3 százalékos követheti. 

2013 óta azonban a fent említett vállalását rendre túlteljesítette a kormány, hiszen a költségvetés tervezésénél használt infláció jócskán meghaladta a tényleges fogyasztói árindex mértékét. Így már nemcsak a nyugdíjak reálértékének megőrzéséről, hanem a reálszintű növekedésről is beszélhetünk. 2010-hez viszonyítva úgy áll a helyzet, hogy az összesített infláció 17 százalékos volt, emellé nominálisan 24,9 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak. Vagyis reálszinten 6,7 százalékkal érnek többet a nyugdíjak most, mint 2010-ben.

A várakozások szerint egyébként idén is túlteljesíti a célt a kormány, hiszen az 1,8 százalékos emelés mellett a prognózisok szerint 0 százalék körül lehet az évesített fogyasztói árindex. 

Mindez persze azt is jelentette egyben, hogy idén elmaradt a kiegészítő nyugdíjemelés. Ez ugyanis csak akkor történik meg, ha a tervezett infláció mértéke elmarad a tényleges inflációtól. 

mfor.hu