3p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		

A jelenlegi információk birtokában lassan már biztosan kijelenthető, hogy idén is túltervezte az inflációt a kormány. Ennek pedig egyenes következménye az, hogy a néhány éve még megszokott kiegészítő nyugdíjemelés idén is elmarad.

A kormány az idei költségvetés tervezésekor 1,8 százalékos inflációval számolt, ami azt is jelentette, hogy a törvény értelmében ekkora mértékben emelkedtek január elsejétől a nyugdíjak is. Az Orbán-kormány ugyanis évek óta ragaszkodik ahhoz a céljához, miszerint a nyugdíjak minden évben megőrzik a vásárlóértéküket, ehhez pedig az infláció mértékével megegyező emelésre van szükség. Mivel elég nehéz pontosan előre meghatározni azt, hogy a következő év átlagában mekkora lesz a fogyasztói árindex mértéke, szükség esetén, vagyis, ha a vártnál nagyobb az infláció, akkor kiegészítő emelést hajtanak végre novemberben.

A vonatkozó törvény egészen pontosan úgy szól, hogy akkor kell kiegészítő emelést adni, ha a tervezett inflációnál a tárgy év első nyolc hónapja alapján a nyugdíjas kosárra számított év végéig várható infláció mértéke minimum egy százalékponttal magasabb.

Márpedig az idei költségvetés tervezésekor használt (és várt) 1,8 százalékos inflációval szemben a tényleges árindex sokkal inkább a nulla felé konvergál. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint augusztus végéig az évesített átlagos infláció idén -0,2 százalékos volt, és ha még az ismert szeptemberi adatot is figyelembe vesszük, akkor még mélyebb deflációt látunk, -0,3 százalékosat. Vagyis más a teljes fogyasztói kosárra vetített árindex is jócskán a 2015-re tervezett index mértéke alatt helyezkedik el, és jelen állás szerint nem várható hirtelen jelentősebb mértékű megugrás az év hátralévő néhány hónapjában.

Nem sokkal másabb a helyzet akkor sem, ha számunkra érdekesebb, nyugdíjas infláció alakulását vizsgáljuk. Augusztus végéig az évesített árindex 0,26 százalék, vagyis a tény jóval a tervezett adat alatt helyezkedik el. Ez pedig a nyugdíjasok számára rossz hírt jelent első ránézésre, hiszen a kiegészítő novemberi nyugdíjemelés nem indokolt 2015-ben.

Ha azonban más szemszögből közelítjük meg a kérdést, akkor a kormányzati túltervezés révén "többet nyertek". Így ugyanis nemcsak megőrizte a kormány a nyugdíjak reálértékét, de növekedést is elért. Az 1,8 százalékos emelés mellé ugyanis egy (aktuális adatot feltételezve) 0,26 százalékos tényleges pénzromlási ütem társul az esetükben. Ez pedig egy közel 1,6 százalékos reálszintű pluszt jelent. Vagyis ennyivel többet ér az idén megemelt nyugdíj a 2014-eshez viszonyítva.

Így ez már a harmadik egymást követő olyan év lesz, amikor a kiegészítő emelés elmarad köszönhetően annak, hogy a kormány túlbecsülte az inflációt a költségvetés készítésekor, amivel a törvényben rögzített célját is túlteljesítette: az értékmegőrzés helyett reálszintű növekedés történt a nyugdíjak esetében. 

Székely Sarolta
mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.