2005. március 25. 11:01

Álláskeresésnél a kiválasztás túlnyomó többsége interjúztatással zajlik. A vizsgálatok szerint ugyanakkor ennek a módszernek a segítségével az alkalmazottaknak csupán a 20 százaléka válik be. A legújabb informatikai rendszerek segítségével azonban jelentősen emelhető az interjú hatékonysága.

Minden pozícióhoz kijelölhető egy vagy több értékelő személy is (aki nem csak hr munkatárs, hanem például a pozíció közvetlen felettese is lehet), illetve egy munkatárs, aki azért felelős, hogy a pozíciót adott határidőre a megfelelő személy betöltse. A rendszer csak ezeknek a személyeknek a nevét fogja felkínálni, amikor meg kell határozni, hogy az adott értékelést kinek kell lebonyolítania. Ezek a nevek fognak szerepelni a pályázó részére kiküldött leveleken is.

A speciális HR informatikai-rendszerek jelentős számú egyéb automatizmust is tartalmaznak. A levelező funkció támogatja például a pályázók értesítését: a megfelelő pályázó kiválasztása után egy gombnyomással küldhető elutasító levél az összes többinek, akik ugyanarra a pozícióra jelentkeztek. Végül érdemes szót ejteni az integráltság előnyeiről is: amennyiben például a toborzás modulban nyilvántartott pályázó sikeresen szerepelt, úgy felvétele után adatai automatikusan átkerülnek a vállalati személyzeti nyilvántartás rendszerbe.

Látható tehát, hogy az informatika nagy segítséget jelenthet az interjú adminisztrációs hátterének megteremtésében, és jelentősen egyszerűsíti a toborzás-kiválasztás teljes folyamatának nyilvántartását, menedzselését. Megkockáztatható egy merészebb kijelentés is: informatikai támogatás nélkül szinte lehetetlen megteremteni az interjúk helyes strukturális alapját, és elvégezni a jelöltek szisztematikus lekérdezését. Márpedig ez alapvető és elengedhetetlen lépés az interjú - és így a kiválasztás - eredményességének növelésében.


Forrás:
1. Margaret Dale: Hogyan készítsünk hatékony interjút? CO-NEX Könyvkiadó Kft., 1999, 10. oldal

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.