TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2007. december 20. 07:24

Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) legutóbbi, éles hangú vitákkal tarkított vasárnapi ülését azzal zárták a szociális partnerek, hogy amint vége a sztrájknak, a munkáltatók - bár megtették utolsónak nevezett ajánlatukat - hajlandók további tárgyalásokat folytatni a szakszervezeti követelésekről, írja a Napi Gazdaság.

A munkaadói oldal legfeljebb átlagosan bruttó 5-7 százalékos béremelést tart finanszírozhatónak jövőre, és azt a kormány a maga részéről még tolerálhatónak tartja. A szakszervezetek azonban továbbra is kitartanak az érezhető reálkereset-növekedést eredményező követelésük mellett, legutóbb 6,5-8,5 százalékra mérsékelték igényüket, ez azonban nem volt elég a megegyezéshez. A holnapi újabb egyeztetést is a munkavállalói oldal kérte, noha a munkáltatók már a múlt vasárnap kijelentették: ennél többet nem tudnak adni.

A 2008-as keresetemelési ajánlásnak a korábbiaknál is nagyobb a jelentősége - mint arra a jegybank már több ízben is felhívta a figyelmet: ha ugyanis bruttó 6 százaléknál magasabb ajánlás születik, és arra a versenyszféra még ráteszi a szokott egy-két százalékot, az jövőre nem segíti az inflációs cél teljesítését, sőt. Az elmúlt években ugyanis rendre az OÉT-ajánlást meghaladó bérfejlesztés valósult meg a szektorban.

Tavaly például az OÉT 4-5 százalékos ajánlatát követően a KSH adatai szerint a bruttó átlagkeresetek 8,1, a nettók pedig 7,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Szakértők szerint mivel a vállalkozások egyre inkább hiányt szenvednek szakképzett munkaerőből - és egyre többet hajlandók fizetni -, reális az MNB félelme, számol be a Napi Gazdaság.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.