2006. szeptember 1. 12:51

Magyarországon 58 százalék azoknak az aránya, akik úgy ítélik meg, hogy a globalizáció javítja az elhelyezkedési lehetőségeket - derül ki az ACNielsen piackutató ausztriai leányvállalatának világszerte készített felméréséből. A világátlag 47, az európai 42 százalék.

Az ACNielsen internetes felméréséből kiderül, hogy világszerte az emberek 47 százaléka gondolja úgy, hogy a globalizáció javítja az elhelyezkedési lehetőségeket, 32 százalék semlegesnek, 16 százalék pedig negatívnak látja a hatásokat. A legoptimistábbak e tekintetben a latin-amerikaiak (57 százalék) és az ázsiaiak (53 százalék).

Európában a megkérdezettek 42 százaléka tartja pozitívnak a globalizáció hatását a foglalkoztatásra nézve, 16 százalék szerint a dolgozók rosszabbul járnak a cégcsoportok világméretű terjeszkedésével. Európában a törökök a legoptimistábbak (66 százalék), majd az írek (64 százalék) és a portugálok következnek 61 százalékkal.

Az ACNielsen 23 500 állampolgárt kérdezett meg online Európa, Észak-Amerika, az ázsiai-csendes-óceáni térség, Latin-Amerika, Dél-Afrika és a Közel-Kelet 42 országában 2006 tavaszán.

MTI/Menedzsment Fórum