<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Ivással vészelték át a magyarok a tavalyi karantént. A korlátozások feloldását pedig mivel mással ünnepelték volna, mint egy kis alkohollal. A statisztikák szerint jelentősen nőtt tavaly a fogyasztás.

A koronavírus miatt elrendelt tavaszi korlátozásokat nagyon sokan tartották be, az otthon ragadó magyarok egy része pedig vélhetőleg alkoholba fojtotta a bánatát, legalábbis a fogyasztás jelentős megugrása rajzolódik ki a NAV tavalyi évre vonatkozó jövedéki statisztikáiból.

Bár a hírek arról szóltak, hogy az év elején bevezetett korlátozások hatására a tartós fogyasztási cikkeket és toalettpapírt halmoztak fel jelentős mennyiségben hazánk polgárai, a jövedéki statisztikák arról tanúskodnak, hogy a pánikba esett emberek azért biztos, ami biztos betankoltak szeszes italokból is. Februárban vélhetőleg ennek köszönhetően ugrott meg a fogyasztás közel 80 százalékkal, de márciusban is 50 százalékkal magasabb értéket mutatott az az eladott alkoholmennyiség. Ezek olyan kiugró értékek, amik aligha magyarázhatók szezonalitással, vagy hasonló okkal. Itt a fogyasztók viselkedése volt, ami változott.

A politikusainkról is rendszeresen készül kép felespohárral a kézben (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)
A politikusainkról is rendszeresen készül kép felespohárral a kézben (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Lehet persze a statisztikán élcelődni, de sem szociális, sem egészségügyi szempontból nem túl örömteli, hogy az izolálás hírére az jutott a magyar emberek eszébe, hogy "Egy kis szesz azért legyen otthon!" Mindez annak fényében különösen aggasztó, hogy a WHO korábbi becslése szerint 900 ezer alkoholbeteg van. Mellékvágány, de ha a statisztikát abból a szempontból nézzük, hogy a korábbi hírek szerint (amit később igyekeztek eloszlatni) az orosz koronavírus vakcina a Szputnyik V oltása esetén jó ideig nem lehet alkoholt fogyasztani, akkor nem meglepő, hogy ettől a szertől sokkal jobban ódzkodnak a magyarok, mint a hasonló feltételt nem támasztó Pfizer vagy Moderna anyagaitól.

A karantén végét meg kellett ünnepelni

Ha megnézzük a fogyasztási adatokat, akkor abból kiderül, hogy áprilisban és májusban stagnál a fogyasztás. Ennek hátterében vélhetőleg az állhatott, hogy voltak, akik elegendőnek találhatták a korábban felhalmozott készleteket, míg másokat megnyugtathatta a boltokban tapasztalt folyamatos az ellátás. Ugyanakkor a korlátozások jelentős lazítását, a vendéglátóhelyek megnyitását hogyan máshogy ünnepelték volna hazánk fiai és lányai, mint egy jó kis ivással. Ha nem is a nagy betárazás mértékében, de júniusban és júliusban ismét növekedett az alkoholfogyasztás.

A tavaszi és a nyári adatok kapcsán egyébként érdemes arra is kitérni, hogy ekkor a külföldi turisták gyakorlatilag teljesen eltűntek, csupán augusztusban érkeztek a korábbi évekkel összevethető számban. Ugyanakkor akár a Budapestre vagy a fesztiválokra érkező fiatalok, akár a vízparti üdülőhelyeket meglátogatók vélhetőleg más években számottevő mennyiségű alkoholfogyasztással "javítják" a statisztikákat. Véleményünk szerint tehát a 2020-as első féléves adatok esetén mért növekedés már csak azért is lehet egészségügyi szempontból aggasztó, mert a magyarok így valószínűleg a statisztikából leolvasható mértékű növekedésnél átlagosan jóval több alkoholt fogyasztottak.

A második félévben az adatok már nem mutattak a tavaszi és a kora nyári időszakhoz hasonló kilengést, amiben több dolog is közrejátszhatott. Noha az őszi időszakban is számos korlátozás volt, sőt a kijárási tilalom a tavaszinál komolyabb szigorításnak számított, összességében az emberek vélhetőleg hozzászoktak a helyzethez az emberek. Addigra ráadásul a bevásárlási szokások is letisztultak, kiderült, hogy az ellátás folyamatos, így nem kell pánikszerűen készleteket felhalmozni.

Mindez nem azt jelenti, hogy a második félévben lényegesen kevesebb alkoholt fogyasztottak a magyarok. már csak azért is, mert az őszi, téli időszakban hagyományosan több ilyen terméket vásárolunk. Ugyanakkor a 2019-es évhez képest a fogyasztás nem nőtt, ami az év elején tapasztaltakhoz képest meglepő lehet, ha azonban azt vesszük, hogy az ősszel ismét bezárkózott az ország, és az máskor érkező turistákra jutó alkoholmennyiséget is a magyaroknak "kellett meginni", akkor figyelemre méltó az elfogyasztott mennyiség.

Az otthoni alkoholizálás megszokott jellegét vázolja fel, hogy az év végéken számos, ivásra okot adó esemény szokott lenni, a céges év végi buliktól a családi ünnepeken át a szilveszteri bulikig. 2020-ban azonban ezek többsége elmaradt, amit megtartottak, a szabályok miatt az is vélhetőleg a megszokottnál szűkebb körű volt. Noha novemberben és decemberben éves bázison csökkenést láthattunk az alkohol értékesítésben, nem volt drasztikus a visszaesés.

Erős hullámzás volt a pálinka esetén, visszaesett a sörfogyasztás

A NAV jövedéki statisztikáiban a pálinkára vonatkozólag találhatunk külön bontást az alkoholterméken belül. A magyarok egyik kedvenc tömény italának éves forgalma mérsékeltebb növekedést mutatott, mint a teljes szegmens, ami részben az év végi nagy visszaesésnek tudható be. A tavasszal ugyanis a február-márciusi erős fellendülést a pálinka esetében is látható volt, ahogy a nyári időszakban is több csúszott az ilyen típusú gyümölcspárlatokból.

Az év végén viszont jelentős volt a visszaesés, ami a turisták elmaradása, a vendéglátóhelyek bezárása, és az elmaradó bulik és családi trakták mellett vélhetőleg még egy dolog játszott szerepet. Az ősz során ugyanis kiderült, hogy 2021-től gyakorlatilag adómentes lesz a pálinka házi- és bérfőzése, hiszen fejenként 86 liter az engedélyezett mennyiség. Nem mintha az otthoni főzés után tömegével küldtek volna adóbevallást az érintettek, de a szigorúbb felügyelet alatt álló főzdék általában nem kockáztatták a NAV bírságot, illetve az engedélyüket és a magánszemélyekhez képest kifejezetten jogkövetők voltak. A hírek hatására viszont könnyen lehet, hogy sokan eltették még pár hónapra a cefrét, amikor már adómentesen lehet kifőzetni azt.

Noha alkohol tartalmú, de annak alacsonyabb százaléka miatt nem az alkoholtermékek közé sorolják a statisztikák a sört, amelynek fogyasztásától ugyancsak érdekes kép rajzolódik ki. Az orvosilag már alkoholbetegnek tartottak között sokan vannak, akik egész másképp tekintenek magukra, és teljesen természetesnek gondolják, hogy napközben megisznak egy-két üveg aranyszínű nedűt, és este aztán otthon még párat. Az ő fogyasztásuk szinte biztosan nem esett vissza, ugyanakkor az a mennyiség egy része kiesett, amit az emberek a szórakozóhelyeken, strandokon, fesztiválokon döntenek magukban. Itt is érződött, hogy a legénybúcsúra érkező brit, vagy a pihenni jövő német turisták tavaly nem igazán sörözgettek. Az éves fogyasztás ugyanis összességében 10 százalékkal esett vissza.

Persze a február itt is hozott némi megugrást, hiszen ez azon kevés hónap közé tartozott, amikor nőtt a fogyasztás, százalékos mértékben ekkor volt a legnagyobb a bővülés. Augusztusban és szeptemberben is több sör fogyott tavaly, mint 2019-ben, az utolsó nyári hónap statisztikájában szinte biztosan szerepet játszott az, hogy (ahogy azt fent is említettük) gyakorlatilag ez volt az egyetlen olyan hónap a járvány kezdete után, amikor jelentős számban érkeztek külföldi turisták.