2p

2025 januárjától már akkor sem kaphatják meg a babavárót az „idősebb" házaspárok, ha állapotos a feleség. Az idei évtől a feleség igényléskor már nem töltheti be a 30. életévét.

A Bankmonitoron keresztül az idei évben babaváró hiteligénylést benyújtó házaspárok 33,22 százalékánál a pár hölgy tagja 29 évnél idősebb volt, de még nem töltötte be a 41. életévét — tette közzé a társaság. Ez azért lényeges, mert az ilyen korúaknak már csak fél évük van arra, hogy kihasználjál a lehetőséget.

Néha a reményt is táplálni kell
Néha a reményt is táplálni kell
Fotó: Depositphotos

A babaváró kölcsön egy kamatmentes, szabad felhasználású, államilag támogatott hitel. A kölcsön a futamidő első 5 évében kamatmentes, amennyiben pedig ezen idő alatt legalább egy gyereke születik a párnak, akkor ez a futamidő végéig meg is marad. További kedvezmény, hogy a második és a harmadik baba érkezésekor elengedik a fennálló tartozás egy részét, illetve egészét.

Ki várhat, ki nem

2024-től azonban több ponton is változtak a babaváró hitel igénylési feltételei:

  • 10 millió forintról 11 millió forintra emelték a maximálisan igényelhető összeget.
  • 2024-től a feleség igényléskor nem töltheti be a 30. életévét. Idén még annyi könnyítés van, hogy emennyiben igényléskor már úton van a baba, akkor a feleség akár 40 éves is lehet.

Ez azt jelenti, hogy jövő évtől már akkor sem kaphatják meg a babavárót az „idősebb" házaspárok, ha állapotos a feleség.

A Bankmonitoron keresztül igénylést benyújtók adatai alapján a jövő évtől akár harmadával is csökkenhet a támogatást kihasználók száma. Ők, ha nem lépnek még idén, akkor jövőre végérvényesen lemaradhatnak a babaváróról.

Ez egyben azt is előre vetíti, hogy a babaváró igénylési volumen jelentős mértékben visszaeshet jövőre, pedig ez historikusan jelenleg is alacsony szinten van. 2024 első negyedévében 59,8 milliárd forint volt a babaváró hitel volumene, aminél eddig csak 2023. első negyedévében mért alacsonyabb értéket (37,4 milliárd forint) a Magyar Nemzeti Bank, miközben a támogatás indulása óta átlagosan 127,8 milliárd forintot igényeltek negyedévente a párok.

A babaváró hitel marginalizálódása azért jelenthet problémát, mert bár egy szabad felhasználású konstrukció, a többség lakáscélra fordítja, például önerőként használja egy lakáshitelnél.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!