<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A Revolut bankként is megkezdte magyarországi tevékenységét, így az ügyfelek betétbiztosításban is részesülnek, ha upgrade-elik szolgáltatásukat. Az MNB azért megjegyzi: ha gond van, Litvániában kereshetnek jogorvoslatot az ügyfelek.

Végre betétbiztosítást kapnak a Revolut ügyfelek - de a litvániai rendszerben

A Revolut, a globális pénzügyi platform, amely világszerte több mint 16 millió ügyféllel rendelkezik, ma Magyarországon is elkezdte használni európai banki engedélyét. Ennek eredményeként azon magyarországi ügyfelek betéteinek biztonságát, akik a Revolut Bankéira upgrade-elik meglévő szolgáltatásaikat, betétbiztosítási rendszer garantálja. A magyarországi ügyfelek mostantól a Revolut Bank szolgáltatásra is upgrade-elhetnek a Revolut alkalmazáson belüli további szolgáltatások igénybevételéhez. Az átállás csupán néhány percet vesz igénybe az ügyfelektől - olvasható a társaság közleményében. 

A felügyelet szerepét ellátó MNB alig egy órával később máris közleményben reagált a Revolut bejelentésére. Azt írják: a Magyarországon is elinduló Revolut Bank jelenlegi tervei szerint előbb határon átnyúló intézményként (s később tervezetten fióktelepeként), vagyis nem itthoni banklicensszel rendelkező leánybankként működik majd hazánkban. Márpedig így a határon átnyúló bank üzleti megbízhatósági (prudenciális) és fogyasztóvédelmi felügyeletét a litván nemzeti bank, és nem a hazai jegybank láthatja majd el.

A Magyar Nemzeti Bankot „fogadó országbeli” felügyeletként így csak korlátozott fogyasztóvédelmi jogosítványok illetik meg: az ügyfelek érdekét, a közjót sértő ügyben elsődlegesen az anyaországbeli (litván) felügyeletnél kezdeményezhet lépést. E jogszabályi keretek közt ugyanakkor az MNB a jövőben is mindenkor határozottan fellép, s egyúttal tájékoztatja a nyilvánosságot is a felmerülő kockázat – pl. a hazai ügyfelek számára szokatlan, s eltérő átláthatóságú díjstruktúra – vagy jogsértés gyanúja esetén - írja friss közleményében a felügyelet.

Egyre több magyarnak van ilyen kártyája - Kép: Revolut
Egyre több magyarnak van ilyen kártyája - Kép: Revolut

A Revolut Bank magyarországi indulásra vonatkozó bejelentése szerint a pénzforgalmi szolgáltatások mellett, új elemként hitelezési és betétgyűjtési tevékenységet is végez majd. Határon átnyúló intézményként ugyanakkor ennek kapcsán nem a hazai, hanem a litvániai (betétenként és betétesekként ugyancsak maximum 100 ezer eurónyi kifizetést szavatoló) betétbiztosítási rendszer áll majd helyt a hazai betétesek, ugyanúgy, ahogy mind a 16 millió Revolut betétes pénzéért. Egy-egy hazai ügyfél elszámolási, fogyasztói vagy betétbiztosítási problémája esetén ezért az érintett fogyasztók (a nemzetközi békéltetési eljárás mellett) alapvetően csak Litvániában – várhatóan litván vagy angol nyelven – kereshetnek majd jogorvoslatot saját ügyeik kapcsán - írja az MNB. A felügyelet ezért a magyar ügyfelek érdekében azt szorgalmazza, hogy a Revolut hazai leánybankként végezze tevékenységét.

Már több mint félmillió magyar ügyfelük van

Alig öt év alatt a Revolut több mint 16 millió ügyfélre tett szert világszerte. Magyarországon több mint 500 ezer ügyfél használja a Revolut szolgáltatásait - hogy a nagyságrendet érzékeltessük, ezzel a nyilvánosan elérhető adatok szerint több lakossági ügyfelük van az országban, mint a CIB Banknak, de például nem közelítik meg a Takarékbank, az MKB és a Budapest Bank fúziójából épülő nagybankot, ami hozzávetőleg 1,9 millió lakossági ügyfelet ér el - amivel a második helyen áll az OTP mögött.

Az MNB a bank pénzügyi hátteréről azt emeli ki: Revolut Ltd. a nyilvánosan elérhető beszámolói szerint tavaly 122 millió angol font, 2019-ben pedig 98 millió angol font veszteséget termelt, 417 millió font, illetve 96 millió font (2019) saját tőkén. A társaság viszont azt emeli ki: a Revolut Group alapítása óta csaknem egymilliárd dollárnyi befektetést gyűjtött össze, értékét legutóbb 33 milliárd dollárra becsülték.