<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A Pedagógusok Szakszervezete szerint ágazati szakmai pótléknak jó, béremelésnek viszont kevés az a 10 százalékos emelés, amelyet hétfőn jelentett be az emberi erőforrások minisztere. Mindez még a bérfelzárkóztatáshoz sem elég, mivel a nemzetgazdasági átlagot sem éri el a tanárok fizetése, és amit szerintük a kormány bármikor visszavonhat. 

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere hétfőn jelentette be, hogy júliustól tíz százalékkal emelkedik a pedagógusok bére. A béremelés technikailag ágazati szakmai pótlék bevezetésével valósul meg, amelyre minden pedagógus munkakörben dolgozó jogosult.

Eszerint egy négyszáznál nagyobb tanulólétszámú iskolát vezető, 33 éve tanító, I. besorolású, egyetemi végzettségű igazgató keresete a bruttó 142 100 forintos pótlékkal a jelenlegi bruttó 477 050 forintról összesen bruttó 619 150 forintra nő, az ilyen vezetők száma 6 ezer. Az iskolaigazgatók helyetteseinek, az intézményegységek és a tagintézmények vezetőinek bérpótléka az igazgatói pótlék fele. Ez az emelés 9 ezer pedagógust érint. A minőségi oktatás elismerése és támogatása érdekében az intézmény vezetője a kiemelkedő teljesítményt tovább ösztönözheti, havonta legfeljebb bruttó 101 500 forinttal.

Másfél évig tárgyaltak

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a bejelentésre reagálva kedden egy közleményt adott ki, amelyben azt írják: elfogadhatatlannak tartják, hogy csak júliustól és csupán 10 százalékkal emelkedjen a pedagógusok bére, amelyet „ágazati szakmai pótléknak” nevezett a miniszter.

Bármikor visszavonhatják

Sajnálják továbbá azt is, hogy az oktatási kormányzat a szakszervezettel csaknem másfél évig zajló tárgyalás után mindössze ennyit értett meg a pedagógustársadalom problémáiból. Mint írják, béremelést követeltek és nem pótlékot, amelyet a kormány bármikor visszavonhat. Ráadásul ez még a bérfelzárkóztatáshoz is kevés, mivel a nemzetgazdasági átlagot (ez a KSH legutolsó, tavaly novemberi adata szerint bruttó 403 500 forint) sem éri el a pedagógusok keresete – teszik hozzá.

Pedagógusok válogatják a tankönyveket a XVI. kerületi Kölcsey Ferenc Általános Iskolában (Fotó: MTI Fotó: Kovács Tamás)Pedagógusok válogatják a tankönyveket a XVI. kerületi Kölcsey Ferenc Általános Iskolában (Fotó: MTI Fotó: Kovács Tamás)

A megígért 10 százalékos ágazati szakmai pótlék azért is elfogadhatatlan szerintük, mert nem tudja az oktatásban tartani a pályakezdőket még akkor sem, ha esetükben a gyakornoki besorolású pedagógusoknál a garantált diplomás bérminimumon felül érvényesül az ágazati pótlék, amely január elsejétől már 8 százalékkal emelkedett. Ezzel az újabb 10 százalékos emeléssel fél év alatt 18 százalékkal nő a gyakornokok bére.  Ezt a kijelentést megtévesztőnek tartja a PSZ, mert garantált diplomás bérminimum nem létezik.

Megosztó emelés

Hozzáteszik továbbá: a fiatalok néhány éves tapasztalat után továbbra is elhagyják a pályát, így tényleg nem lesz, aki tanítsa a gyermekeket, és éppen ezt nem akarja megérteni a kormány. Az igazgatóknak megígért vezetői pótlék pedig (amellyel bruttó 821 ezer forintra is nőhet a fizetésük) kiválóan alkalmas a pedagógustársadalom további megosztására. Egyébként ez az „álomfizetés” a pedagógustársadalom 0,1 százalékát érinti, és a pótlékkal csak ők érnék el az egyetemi diplomások átlagkeresetét.

Értelmezhetetlen szerintük az is, miszerint az intézkedés csaknem 170 ezer pedagógust érint. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium többször bejelentette, hogy 2020 júliusától átlagosan 30 százalékos béremelést kap a szakképzésben dolgozó 32 ezer pedagógus – ennek továbbra sem látják a fedezetét. A PSZ kalkulációi szerint a valóságban a miniszter által bejelentett 170 ezer fő helyett csak nagyjából 120 ezer pedagógus kaphat pótlékot.

Ugyanakkor örvendetes szerintük, hogy a pótlékban részesülő pedagógusok (még) nem veszítik el közalkalmazotti státuszukat. A szakszervezet álláspontja szerint a bejelentés egyértelmű vesztesei a nevelést-oktatást segítők (például a dajkák, óvoda- és iskolatitkárok).

Továbbra sincs tárgyalófél

Mindezek miatt a PSZ még indokoltabbnak tartja a Pedagógusok Sztrájkbizottságának létrehozását és emlékeztetik a kormányt: még mindig nem jelölték ki a hivatalos tárgyalópartnert, holott a határidő lejárt.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a szakszevezet januárban sztrájkbizottságot alakított. Ennek hátterében az áll, hogy a szakszervezet követeléseit a tavaly november végi országos tüntetés után sem teljesítette a kormány.

A PSZ azt követeli, hogy a pedagógusok és a közalkalmazottak bértáblája számítási alapja a mindenkori minimálbér legyen, a szakképzésben dolgozók maradjanak közalkalmazottak, a pedagógusok tanítással lekötött óraszámát hetente 22 órában rögzítsék. A szakszervezet egy vitairatot is készített, amelyben összefoglalták, hogy alapvetően mi az oktatási rendszer hibája.

Nem akar mérséklődni a pedagógushiány

Ahogy arról a minap írtunk, a KSH legutolsó adatai szerint 4261 pedagógus állás betöltetlen Magyarországon, s az üres álláshelyek aránya 1,6 százalék. A 4000-es határt még 2018. III. negyedévében érte el a tanárhiány, s az adat azóta sem megy lejjebb. További részletek >>>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.