5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

2024-től megszűnik jelenlegi formájában a csok támogatás, a babaváró hitel pedig kevesebbek számára lesz csak elérhető. Vagyis szűk három hónapja van azoknak, akik jövőre már nem lesznek jogosultak ezekre, ezért még idén szeretnék kihasználni a lehetőségeket. A Bankmonitor szakértői szerint ez nem minden esetben lesz már elegendő.

Jelenlegi formájában megszűnik a csok – családi otthonteremtési támogatás – jövőre, és egyelőre csak az biztos, hogy az úgynevezett preferált kistelepüléseken – ezek listája itt található - a jelenleginél kedvezőbb feltételekkel lesz elérhető a falusi csok. A többi település sem marad várhatóan támogatás nélkül, ám ennek feltételeiről egyelőre nem tudni konkrétumokat. Valószínű azonban, hogy 2024-től az újonnan megszületett gyerekek után járhat majd támogatás, így jó eséllyel kizárólag fiatal házaspárok számára lesz elérhető.

Fogy az idő, ha valaki még 2023-as feltételekkel igényelne csok-ot vagy babavárót. Fotó: Depositphotos
Fogy az idő, ha valaki még 2023-as feltételekkel igényelne csok-ot vagy babavárót. Fotó: Depositphotos

Érdemes várni az új falusi csok-ra!

Mivel a falusi csok összege jövőre jelentősen nő, aki ezt venné igénybe, annak a Bankmonitor szakértői szerint érdemes várnia. Például használt lakás vásárlására – amennyiben ezzel egyidejűleg korszerűsítés és/vagy bővítés is történik, gyerekszámtól függően 1-15 millió forint kapható 2024-ben, szemben a jelenlegi 0,6-10 millió forinttal. A meglévő ingatlan korszerűsítésére igényelhető összeg is jelentősen nő: a jelenlegi 0,3-5 millió forint helyett 2024-től 0,6-7,5 millió forint lehet a vissza nem térítendő támogatás. Fontos, hogy a falusi csok mellé jövőre is igényelhető lesz a szuperolcsó, maximum 3 százalékos kamatú csok hitel, aminek az összege gyerekszámtól függően 10-15 millió forint lehet.

A csok-hoz kapcsolódó támogatások miatt is érdemes sietni

A kormányrendeletben nem szereplő településeken jelenlegi formájában megszűnik a csok támogatás, mégpedig a hozzá kapcsolódó egyéb kedvezményekkel együtt: a lakásvásárlás illetékmentessége (ez alapesetben a vételár 4 százaléka), az új építésű lakások 5 százalékos áfájának és az építkezések 27 százalékos áfájának visszaigényelhetősége. Ezek együttesen egy 50 millió forintos használt lakás esetében akár 4,75 millió forint (2,75 millió forint csok, 2 millió forint illetékelengedés) pénzügyi előnyt is jelenthetnek, míg egy 80 millió forintos újépítésű ingatlannál (10 millió forint csok, 3,2 millió forint illetékelengedés, 3,81 millió forint áfa-visszaigénylés) akár 17,01 millió forint is lehet a tét. És akkor még nem beszéltünk a csok hitelről, aminek jövője a városokban egyelőre bizonytalan.

Tízből akár hét érdeklődő is elbukhatja 2024-től a babavárót

A babaváró hitel 2024-ben is megmarad, ám míg jelenleg a feleség nem töltheti igényléskor a 41. életévét, jövőre 30 év lesz a felső korhatár, ami komoly szigorítást jelent. Egyedi hitelszerződés-adatok alapján ugyanis az eddig kötött babaváró hitelek közel 60 százaléka esetében a nők életkora elérte vagy meghaladta a 30 évet a hitelfelvétel pillanatában, ami nagyságrendi becslést jelenthet arra vonatkozóan, hogy milyen mértékben változhat a termék piaca a jövőben. Budapesten azonban alacsonyabb a 30 év alatti, babaváró hitelt igénylő nők aránya (30 százalék), mint vidéken (41,8 százalék), így itt nagyobb csökkenés valószínűsíthető. (Annyi könnyítés azért van, hogy amennyiben a feleség várandós, akkor 2024-ben még a jelenlegi feltételekkel igényelhető a konstrukció.)

Mennyire szorít az idő?

A babaváró hitel esetében viszonylag jobb helyzetben vannak azok, akik még 2023-ban, a jelenlegi feltételekkel igényelnék azt, hiszen a bankoknak jogszabály szerint 10 napjuk van a bírálatra, ám ez az esetleges hiánypótlások miatt kitolódhat. Persze ez csak akkor igaz, ha a pár megfelel a babaváró személyi és banki feltételeinek, ugyanis a Bankmonitor saját számításai szerint az érdeklődők körülbelül 45 százaléka az adott pillanatban egy vagy több jogosultsági feltételt nem teljesít.

A babaváró igénylést ellehetetlenítő okok közül a legtöbb rövid időn belül orvosolható, ám nem minden esetben ilyen egyszerű a helyzet. Egy házasságkötés például viszonylag rövid idő alatt lebonyolítható, mint ahogy egy fennálló NAV tartozás is gyorsan rendezhető, ám például a KHR adatbázisból kikerülni legkorábban a fennálló adósság kifizetését követően 1 évvel lehet. (Ezért első körben mindenképpen célszerű ellenőrizni, hogy nem vagyunk-e esetleg negatív státusszal a KHR adatbázisban, ami szerencsére díjmentesen megtehető.) A folyamatos TB jogviszonyt illetően pedig az a kulcskérdés, hogy mennyi idő van még hátra a minimálisan elvárt 3 évből, hiszen nagyon nem mindegy, hogy hetekről, hónapokról, esetleg évekről van-e szó.

Azoknak, akik a jelenlegi feltételekkel igényelnének csok támogatást, azonban mindenképpen érdemes sietniük! Bár szűk 3 hónap van még hátra az évből, a lakásvásárlás és a hiteligénylés meglehetősen hosszadalmas procedúra, egy lakáshitel átlagos átfutási ideje például 1-1,5 hónap, legalábbis, ha minden zökkenőmentesen megy. Még hosszadalmasabb a dolog akkor, ha lakást is el kell még addig adni, különösen akkor, ha csok-kal vették, és az új ingatlanra szeretnék azt átvinni. A megfelelő ingatlan megkeresését és az esetlegesen szükséges hitelfinanszírozást ebben az esetben célszerű azonnal elindítani, amiben segíthet egy hitelszakértő, hiszen ő tisztában van az ügymenettel és az esetleges buktatókkal, amelyek miatt esetleg időt veszíthetünk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!