3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Alig négy hónapja marad a csokra jogosult családoknak arra, hogy nagyvárosi lakóingatlanba költözzenek a támogatás segítségével. Az ingatlan.com oldalán elérhető Hitelintéző adatai alapján idén a csokos érdeklődéseken belül 50 százalék jutott a lakásokra és ugyanennyi a házakra, míg tavaly a lakások aránya még csak 35 százalékos volt. A legnépszerűbb célpont Budapest a csokos vevők körében, az érdeklődések 44 százaléka fővárosi lakásra irányul. Utána következik Pest és Hajdú-Bihar vármegye 17 és 11 százalékkal. A csokos érdeklődések 94 százalékánál hitelre is szükség van a tervezett költözéshez.

Átalakul jövőre a lakástámogatási rendszer. Ennek része, hogy az év végén kifut a nagyvárosi lakóingatlanokra igényelhető családi otthonteremtési kedvezmény (csok). Emiatt az év végéig erősebb kereslet lehet a csokos feltételeknek megfelelő lakásokra, házakra – derül ki az ingatlan.com és a money.hu közös elemzéséből, amely bemutatja azt is, hogy a csokra jogosultak milyen lakások iránt érdeklődnek, és terveznek-e lakáshitelt felvenni a költözésükhöz.

„Már augusztusban is érezhető volt, hogy Budapesten kis mértékben élénkült a lakáspiaci kereslet. Ez annak is köszönhető, hogy visszatérhetnek a lakáspiacra azok a csokos vevők, akik nem szeretnének lemaradni az év végéig elérhető állami támogatásokról. Idén ősszel a csokos vásárlók egyre nagyobb részét tehetik ki a vevői körnek” – közölte Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A money.hu vezetője, Korponai Levente pedig arról tájékoztatott, hogy a magas kamatok miatt idén felértékelődtek a támogatott konstrukciók, így a csokos lakáshitelek is. Ez érthető, hiszen a 3 százalékos kamattal szemben a legkedvezőbb lakáshitelek kamata 8-9 százalék. „Ráadásul a csokos érdeklődések 94 százalékánál jelezték, hogy szükségük van kölcsönre az ingatlanvásárláshoz. A költözést tervező, csokra jogosultaknak még úgy is érdemes kihasználniuk a lehetőséget, ha piaci hitellel kell kiegészíteniük a vételárat. A csokos hitel nagyon kedvező konstrukció, a piaci alapú kölcsönt pedig később, a kamatok csökkenése után le lehet cserélni egy olcsóbb lakáshitelre” – fogalmazott Korponai Levente.  

Még az érintettek sem tudják, januártól hogyan változnak a városi csok szabályai. Fotó: Depositphotos
Még az érintettek sem tudják, januártól hogyan változnak a városi csok szabályai. Fotó: Depositphotos

Az ingatlan.com szolgáltatása, a Hitelintéző adatai szerint a csokos érdeklődések 26 százaléka irányult kétszobás lakóingatlanokra, a 20 százaléka pedig háromszobásokra. A múlt év egészében előbbieknél 27 százalékos, utóbbiaknál pedig 18 százalékos volt ez az arány. Az idén a csokos érdeklődések 50 százalékánál lakás volt a célpont, szemben az egy évvel korábbi 35 százalékkal. A házakra irányuló csokos érdeklődések aránya közben 58 százalékról 47 százalékra csökkent míg a telekvásárlásra csokot igénylők aránya pedig 6 százalékról 3 százalékra. „Ebben szerepet játszhat, hogy a családi házak méretükből adódóan magasabb áron szerepelnek a piacon. A telek iránti érdeklődések csökkenése pedig az építkezési költségek emelkedésével magyarázható” – tette hozzá Balogh László.

A csokos érdeklődések legnagyobb része, 44 százaléka a budapesti ingatlanokat érintette az idén. A második helyen állnak a Pest vármegyei lakóingatlanok 17 százalékkal, majd Hajdú-Bihar vármegye következik 11 százalékkal, utána pedig Győr-Moson-Sopron és Fejér vármegye 3-3 százalékkal.

Az ugyancsak a Klasszis médiához tartozó laptársunk, a Privátbankár Mennyit ér az ingatlanom című rovatának cikkeit ide kattintva olvashatja. >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!