<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Az elmúlt években megugró ingatlanárak elsősorban a fővárost és a megyeszékhelyeket érintették, így nem csoda, hogy egyre többen vannak, akik az agglomerációban vagy egy kistelepülésen keresik következő otthonukat. A falusi csok kifejezetten az utóbbi csoport számára nyújt segítséget, de minden célra ez a támogatás sem használható fel. A Bank360.hu pénzügyi szakportál annak járt utána, hogyan veheti igénybe egy család a falusi csokot, ha már van egy meglévő lakáshitele.

Az elmúlt években több lakáscélú támogatást vezetett be az állam - részben ezeknek köszönhetően zajlott le a 2016-2019 között tapasztalható dinamikus árnövekedés az ingatlanpiacon,a támogatási összegek ugyanis beépültek az eladási árba.

Ez a jelenség 2019 júliusától a vidéki települések egy részét sem kerülte el, lévén, hogy azóta érhető el a falusi csoknak nevezett támogatási forma. Különösen a nagyvárosokhoz közel eső, valamint a turisztikában érdekelt kistelepüléseken emelkedtek meg az átlagos négyzetméterárak.

Akár 10 millió forinttal is beszáll az állam egy használt lakásba

A drágulás ellenére a támogatás sokat segíthet egy családnak, ha lakáshoz szeretne jutni, hiszen a falusi csokkal az ingatlan típusától és a gyermekek számától függően 600 ezer és 10 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatást lehet igényelni. A falusi csok előnye a hagyományos csokkal szemben, hogy a maximálisan elérhető 10 millió forint akár használt ingatlanra is fordítható, azzal a megkötéssel, hogy legfeljebb az 50 százaléka költhető az ingatlan megvásárlására, az összeg másik felét pedig bővítésre vagy korszerűsítési munkálatokra kell fordítani. A felhasználás részletes feltételeiről ezen az oldalon lehet olvasni.

Meglévő lakáshitel mellé hogyan igényelhető falusi csok?

Felmerül a kérdés, hogy mit tehet egy család akkor, ha már van egy lakáshitellel terhelt ingatlana, és úgy szeretnék igénybe venni a falusi csokot. Ennek alapesetben semmi akadálya nincs, de érdemes két különböző forgatókönyvet is megvizsgálni, mert mindkettő életszerű lehet.

  1. A család szeretné eladni a hitellel terhelt ingatlant, és a falusi csok segítségével egy másik használt ingatlanba költözni.
  2. Nem szeretnének kiköltözni, hanem a meglévő ingatlanra szeretnék igénybe venni a támogatást valamelyik preferált kistelepülésen.

Adminisztrációs szempontból mindkét szituációnak megvannak a nehézségei. Az első esetben a hitellel terhelt ingatlan eladása lehet problémás, hiszen több szempontot is figyelembe kell venni. Ha az eladó nem tudja saját forrásból tehermentesíteni az ingatlant – és az ingatlanát hitelből vásárolnák meg –, akkor a különböző kölcsönöket nyújtó bankokat is be kell vonni a folyamatba. Ez az út akár több hétig is eltarthat, mivel ebben az esetben a vevőnek hitelt folyósító bank közvetlenül az eladónak korábban hitelt folyósító banknak utalja a szükséges összeget, amivel tulajdonképpen megtörténik a végtörlesztés. Az eladó ezután csak azt az összeget kapja meg a vételárból, amennyi a hitel kifizetése után maradt.

A falusi csoknak csak ezután lesz szerepe, hiszen a támogatással a másik ingatlan megvásárlására, valamint korszerűsítésére van lehetőség. Fontos, hogy ha a falusi csokot választja az igénylő, akkor korszerűsítés vagy bővítés nélkül kizárólag vásárlásra nincs lehetőség – erre a célra a hagyományos csokot érdemes választani.

A második forgatókönyv szerint a család egy már meglévő, hitellel terhelt ingatlan bővítéséhez vagy korszerűsítéséhez használná fel a támogatást.

Erre a rendelet szerint van lehetőség, az igénylés a bejegyzett jelzálogjog miatt viszont bonyolultabb, mintha az ingatlan tehermentes lenne. Mivel a bővítés vagy korszerűsítés hatására több paramétere is megváltozhat az ingatlannak – például az értéke, hasznos alapterülete vagy energetikai besorolása–, a munkálatokat minden esetben jelezni kell a lakáshitelt korábban folyósító bank felé is.

“Adminisztrációs szempontból egyszerűbb, ha ugyanannál a banknál igényeljük a falusi csokot, ahol a lakáshitelt vettük fel, ez azonban nem minden esetben járható út, mivel a falusi csok még az összes nagyobb banknál sem érhető el, nem beszélve a kisebbekről” – közölte az Mfor.hu-val Vrazsovits Rita, a Bank360.hu elemzője.

Hogy elkerülhető legyen a bonyolult adminisztráció, kézenfekvő megoldásnak tűnhet az ingatlan tehermentesítése. Ebben a falusi csok azonban nem nyújt segítséget, mivel hitelkiváltásra ez a támogatás semmilyen formában nem használható fel. A tehermentesítést megkönnyítheti viszont több másik állami támogatás is, igaz, ezekhez vagy gyermeket kell vállalni, vagy gyermeket kell szülni: a szabadon felhasználható babaváró hitel egy meglévő lakáshitel elő- vagy végtörlesztéséhez jöhet jól, gyermekszületés esetén pedig a hitelünk egy részének elengedésével segíti a családokat az állam.