Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Bank360

Az elmúlt években megugró ingatlanárak elsősorban a fővárost és a megyeszékhelyeket érintették, így nem csoda, hogy egyre többen vannak, akik az agglomerációban vagy egy kistelepülésen keresik következő otthonukat. A falusi csok kifejezetten az utóbbi csoport számára nyújt segítséget, de minden célra ez a támogatás sem használható fel. A Bank360.hu pénzügyi szakportál annak járt utána, hogyan veheti igénybe egy család a falusi csokot, ha már van egy meglévő lakáshitele.

Az elmúlt években több lakáscélú támogatást vezetett be az állam - részben ezeknek köszönhetően zajlott le a 2016-2019 között tapasztalható dinamikus árnövekedés az ingatlanpiacon,a támogatási összegek ugyanis beépültek az eladási árba.

Ez a jelenség 2019 júliusától a vidéki települések egy részét sem kerülte el, lévén, hogy azóta érhető el a falusi csoknak nevezett támogatási forma. Különösen a nagyvárosokhoz közel eső, valamint a turisztikában érdekelt kistelepüléseken emelkedtek meg az átlagos négyzetméterárak.

Akár 10 millió forinttal is beszáll az állam egy használt lakásba

A drágulás ellenére a támogatás sokat segíthet egy családnak, ha lakáshoz szeretne jutni, hiszen a falusi csokkal az ingatlan típusától és a gyermekek számától függően 600 ezer és 10 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatást lehet igényelni. A falusi csok előnye a hagyományos csokkal szemben, hogy a maximálisan elérhető 10 millió forint akár használt ingatlanra is fordítható, azzal a megkötéssel, hogy legfeljebb az 50 százaléka költhető az ingatlan megvásárlására, az összeg másik felét pedig bővítésre vagy korszerűsítési munkálatokra kell fordítani. A felhasználás részletes feltételeiről ezen az oldalon lehet olvasni.

Meglévő lakáshitel mellé hogyan igényelhető falusi csok?

Felmerül a kérdés, hogy mit tehet egy család akkor, ha már van egy lakáshitellel terhelt ingatlana, és úgy szeretnék igénybe venni a falusi csokot. Ennek alapesetben semmi akadálya nincs, de érdemes két különböző forgatókönyvet is megvizsgálni, mert mindkettő életszerű lehet.

  1. A család szeretné eladni a hitellel terhelt ingatlant, és a falusi csok segítségével egy másik használt ingatlanba költözni.
  2. Nem szeretnének kiköltözni, hanem a meglévő ingatlanra szeretnék igénybe venni a támogatást valamelyik preferált kistelepülésen.

Adminisztrációs szempontból mindkét szituációnak megvannak a nehézségei. Az első esetben a hitellel terhelt ingatlan eladása lehet problémás, hiszen több szempontot is figyelembe kell venni. Ha az eladó nem tudja saját forrásból tehermentesíteni az ingatlant – és az ingatlanát hitelből vásárolnák meg –, akkor a különböző kölcsönöket nyújtó bankokat is be kell vonni a folyamatba. Ez az út akár több hétig is eltarthat, mivel ebben az esetben a vevőnek hitelt folyósító bank közvetlenül az eladónak korábban hitelt folyósító banknak utalja a szükséges összeget, amivel tulajdonképpen megtörténik a végtörlesztés. Az eladó ezután csak azt az összeget kapja meg a vételárból, amennyi a hitel kifizetése után maradt.

A falusi csoknak csak ezután lesz szerepe, hiszen a támogatással a másik ingatlan megvásárlására, valamint korszerűsítésére van lehetőség. Fontos, hogy ha a falusi csokot választja az igénylő, akkor korszerűsítés vagy bővítés nélkül kizárólag vásárlásra nincs lehetőség – erre a célra a hagyományos csokot érdemes választani.

A második forgatókönyv szerint a család egy már meglévő, hitellel terhelt ingatlan bővítéséhez vagy korszerűsítéséhez használná fel a támogatást.

Erre a rendelet szerint van lehetőség, az igénylés a bejegyzett jelzálogjog miatt viszont bonyolultabb, mintha az ingatlan tehermentes lenne. Mivel a bővítés vagy korszerűsítés hatására több paramétere is megváltozhat az ingatlannak – például az értéke, hasznos alapterülete vagy energetikai besorolása–, a munkálatokat minden esetben jelezni kell a lakáshitelt korábban folyósító bank felé is.

“Adminisztrációs szempontból egyszerűbb, ha ugyanannál a banknál igényeljük a falusi csokot, ahol a lakáshitelt vettük fel, ez azonban nem minden esetben járható út, mivel a falusi csok még az összes nagyobb banknál sem érhető el, nem beszélve a kisebbekről” – közölte az Mfor.hu-val Vrazsovits Rita, a Bank360.hu elemzője.

Hogy elkerülhető legyen a bonyolult adminisztráció, kézenfekvő megoldásnak tűnhet az ingatlan tehermentesítése. Ebben a falusi csok azonban nem nyújt segítséget, mivel hitelkiváltásra ez a támogatás semmilyen formában nem használható fel. A tehermentesítést megkönnyítheti viszont több másik állami támogatás is, igaz, ezekhez vagy gyermeket kell vállalni, vagy gyermeket kell szülni: a szabadon felhasználható babaváró hitel egy meglévő lakáshitel elő- vagy végtörlesztéséhez jöhet jól, gyermekszületés esetén pedig a hitelünk egy részének elengedésével segíti a családokat az állam.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.