4p

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége szerint a nyugdíjbiztosítások száma még idén elérheti a 460 ezret. Aki az idei évre vonatkozóan szeretne jövőre adójóváírást érvényesíteni, az sincs még elkésve.

Az idei második negyedév végére az MNB adatai szerint 436 ezer adókedvezményes nyugdíjbiztosítást kezeltek a hazai biztosítók, 9,3 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában. A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) várakozása szerint a szerződésállomány év végére túllépi a 460 ezres szintet. A 2014 óta elérhető termékkör egyik fontos vonzereje a tárgyévi befizetések után járó 20 százalékos, akár 130 ezer forintot is elérő adójóváírás. Emiatt az év utolsó heteiben látványosan megugrik az új szerződések száma – áll a szervezet lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A 130 ezer forintos maximális visszatérítés lehetőségét a szerződők többsége csupán részlegesen használja ki. Tavaly év végén csaknem 418 ezer nyugdíjbiztosítási szerződésre közel 116 milliárd forint díjbefizetés jutott. Ez szerződésenként mintegy 277 ezer forintot jelent. ami átlagosan 55 ezer forintos adóvisszatérítéshez, vagyis a lehetséges maximum kevesebb mint feléhez juttatta a biztosítottakat.

„Az év vége felé azonban sokan élnek azzal a lehetőséggel is, hogy a szerződésben vállalt folyamatos befizetéseken felül eseti befizetést is végeznek, amivel növelni tudják az adott évre járó adóvisszatérítés összegét”

– mutat rá Molnár Marcell, a FBAMSZ Személybiztosítási szekciójának vezetője.

Mint a szövetség kommünikéje emlékeztet, Magyarországon a nyugdíjbiztosítások népszerűsége töretlenül emelkedik: 2017-ben még csupán 242 ezer kedvezményes szerződést kezeltek a biztosítók, az idei év végére várható 460 ezres állomány tehát öt év alatt 90 százalékos növekedést jelent majd. Ennek oka, hogy a lakosság egyre szélesebb rétege számára tudatosul, mire lehet majd elegendő a nyugdíja. Jelenleg

egy átlagos, alkalmazotti bérből és fizetésből élő kezdő nyugdíja általában nem éri el az utolsó fizetésnek a 60 százalékát.

A lakosság egyre szélesebb rétege számára tudatosul, mire lehet majd elegendő a nyugdíja. Fotó: Depositphotos
A lakosság egyre szélesebb rétege számára tudatosul, mire lehet majd elegendő a nyugdíja. Fotó: Depositphotos

Az átlag feletti fizetéssel rendelkezők ennél is kevesebbre számíthatnak, mivel 2013-ig létezett a nyugdíjplafon, amely alapján a bruttó átlagbér háromszorosa feletti részt a nyugdíjszámításnál nem vették figyelembe. Vállalkozóknál általános gyakorlat, hogy

minimálbérre jelentették be magukat, náluk a fenti helyettesítési ráta 20-30 százalék körül mozog csupán.

Azok pedig akik az elmúlt években katás vállalkozóként működtek, a nyugdíj ennél is kisebb szintet érhet el.

Májusban pénz áll a házhoz, ha még idén befizet

Aki az idei évben is pályázik adójóváírásra nyugdíjpénztári befizetései után, annak két dologra is figyelnie kell. Egyrészt nem csupán a nyugdíjbiztosítási szerződést kell idén megkötni, hanem

az idei évre vonatkozó díjnak is be kell érkeznie az év végéig

a biztosítónál vezetett számlára. Másrészt a jóváírás az időben történő befizetés esetén sem jár automatikusan: a májusig kitöltendő

szja-bevallásban külön be kell jelölni az idei befizetés utáni adójóváírási igényt.

A FBAMSZ rámutat, jelenleg Magyarországon 60-70 különféle nyugdíjbiztosítási konstrukció érhető el. A megkötött szerződések mintegy háromnegyede kapcsolódik különféle befektetési portfoliókhoz. Az egyes konstrukciók feltételei között számos jelentős eltérés is van, többek között

  • a termékek teljes költség mutatójában (TKM)
  • a szerződésekhez kapcsolódó haláleseti térítések mértékében
  • hozamon felüli bónuszfizetések mértékében.

A termékek közti eligazodásban a fenti jelentős eltérések ismerete miatt alapvető szerep juthat az optimális döntést segítő, biztosítóktól független alkuszoknak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!