<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Egy élet során számos dologra köthető biztosítás: magára az életre, a nyugdíjas évekre, jövedelemre, hitelekre, illetve a fontos vagyontárgyakra is - egy autót például “több oldalról” is be lehet biztosítani, hiszen a kötelező biztosítást casco biztosítással is kiegészíthető. Több biztosítás fizetése esetén érdemes odafigyelni a kedvezményekre, hiszen éves szinten akár több tízezer forintot is spórolhat a biztosított, ha ezeket megfelelően használja ki. Ebben a kérdésben segítenek eligazodni a Bank360.hu pénzügyi szakportál elemzői.

A biztosítások díjai között akár jelentős különbségek is lehetnek, attól függően, hogy pontosan mit és mekkora összegre biztosít valaki. Egy kötelező biztosítás éves szinten az olcsóbb biztosítások közé tartozik, egy casco viszont ennek a kétszeresébe is kerülhet, hiszen szélesebb körű védelemhez juthatunk általa.

A casco jogilag nem kötelező az autósok számára, csak akkor, ha az autót hitelből vásárolták meg, vagy lízingelik – ekkor a finanszírozó teszi kötelezővé a biztosítás megkötését. Ennek ellenére minden autósnak érdemes elgondolkodnia a casco-kötésen, hiszen számos plusz szolgáltatást jelent a kötelező biztosítás mellett:

 • egy baleset esetén a saját autónkban bekövetkező kárt is megtéríti, akkor is, ha mi voltunk a hibásak,

 • lopás esetére is biztosítható az autó,

 • kiegészítő biztosításként pedig elérhető akár poggyászbiztosítás, valamint extra tartozék- és balesetbiztosítás is.

Hogyan tehető olcsóbbá a casco biztosítás?

A casco biztosítás éves díja elsősorban az autó jellemzőitől, illetve a választott önrész arányától függ – de befolyásolja az is, hogy milyen gyakran és hogyan fizeti a díjat a szerződő fél (az online díjfizetés jellemzően olcsóbb, mint a sárga csekk).

Összességében egy hatéves, 2,7 millió forintért megvásárolt használt autó casco biztosítása 10 százalékos önrésszel számolva körülbelül 100 ezer forintnál kezdődik, de elérheti akár a 200 ezer forintot is. Nem mindegy tehát, hogy milyen kedvezményeket tudunk kihasználni a kötésnél.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A Bank360.hu elemzői összegyűjtöttek néhány lehetőséget, amellyel kedvezőbbé tehető a casco biztosítás díja:

Az Allianz Biztosítónál tíz százalékkal olcsóbb a casco, ha a meglévő kötelező biztosítás is ennél a pénzintézetnél van.

A Genertel Biztosító akkor biztosít 10 százalék kedvezményt az éves díjból, ha a casco mellett az ügyfélnek van a társaságnál kötelező biztosítása, lakásbiztosítása, balesetbiztosítása vagy egy másik gépjárműre kötött cascoja.

A K&H Biztosító a K&H Banknál vezetett bankszámla esetén 5 százalék, K&H-s kötelező biztosítás esetén pedig 20 százalékos kedvezményt ad a casco díjából.

A KÖBE (Közép-Európai Kölcsönös Biztosító Egyesület) számos potenciális kedvezményt kínál a casco biztosítást választó ügyfeleknek:

 • közalkalmazottak és köztisztviselők 15 százalék,

 • ipartestületi tagok 5 százalék,

 • egyesületi tagok 5 százalék,

 • legalább öt éve szerződéses ügyfelek szintén 5 százalék,

 • a KÖBE balesetmegelőzési programban résztvevők 10 százalék kapnak.

Ezen felül

 • e-mail kedvezménnyel 15 százalék,

 • telefonos kedvezménnyel 5 százalék,

 • családi kedvezménnyel 10 százalék,

 • mozgáskorlátozott vagy nyugdíjas kedvezménnyel pedig 10 százalék vehető igénybe.

A Uniqa Biztosítónál 10 százalék kedvezmény érhető el a casco díjából, ha ugyanott van az ügyfélnek kötelező biztosítása, vagy más, legalább évi 15 ezer forintos összeget meghaladó szerződése.

A Groupama Biztosító szintén 10 százalék kedvezményt kínál, ha a kötelező biztosítás mellé köti meg az autótulajdonos a cascot, továbbá akkor is jár az olcsóbb ár, ha lakásbiztosítása van a Groupamánál.

Nem mindegy, melyik biztosítás mellé mit kötünk

A casco kötésnél igénybe vehető kedvezmények fordítva is működnek, tehát például ha casco biztosítás mellé köt az autós kötelező biztosítást, akkora kötelező biztosítás díjából akár 25 százalékot is elengedhetnek a biztosítók. Érdemes ugyanakkor kiszámolni, hogy melyikkel járunk jobban, ahelyett, hogy egyből a látványosabb kedvezményt kínáló biztosítót választanánk.

Egy hatéves használt autó kötelező biztosításának az éves díja kezdő sofőrnek körülbelül 44 700 forint, míg a cascot 100 ezer forint körüli áron tudja megkötni. A kötelező biztosításból elengedett 25 százalék 11 ezer forint körül van, a cascoból elengedett 15 százalék viszont nagyságrendileg 15 ezer forint, tehát összességében jobban jár az autós, ha a meglévő kötelező mellé választ cascót ugyanannál a biztosítónál, mintha fordítva.

Lehet spórolni teljes cascoval egy másik biztosításon?

A casco mellé igénybe vehető kiegészítő szolgáltatások felvetik a kérdést, hogy ezekkel kiválthatók-e más biztosítás típusok - így faragva tovább a biztosítási költségekből. A balesetbiztosítást tekintve a válasz a Bank360.hu elemzői szerint egyértelműen nem, hiszen a casco kiegészítéseként megkötött balesetbiztosítás azokban a helyzetekben nyújt anyagi segítséget, amikor a cascos autóban ülve sérülnek meg az utasok - vagyis minden egyéb balesetnél nem fizet. Amellett, hogy számos olyan helyzet van, amikor egy cascos balesetbiztosítás nem jelent megoldást, a biztosítási összegre is érdemes figyelni, hiszen a casco mellé kötött biztosításoknál általában jóval alacsonyabb a maximális biztosítási összeg, mint egy hagyományos balesetbiztosítás esetén.

A casco mellé köthető kiegészítő poggyászbiztosítás, valamint az egyéb, kocsiban lévő értékek biztosítása viszont kiváló kiegészítője lehet egy általános utasbiztosításnak, ez ugyanis a külföldi utazások idején is fedezetet nyújt. Ebben az esetben viszont azt érdemes végiggondolni, hogy pontosan mely értékekre vonatkozik a casco mellé kötött kiegészítő biztosítás, valamint a külföldi utazás miatt megkötött utasbiztosítás.