<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Miután Orbán Viktor aláírta a nyugdíjemelésről szóló rendeletet, az meg is jelent a Magyar Közlönyben.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Facebookon jelentette be, majd csütörtök este alá is írta az újabb nyugdíjemelésről szóló rendeletet. Amit azért kellett meglépnie a kormánynak, mert az idei infláció magasabb, mint az eddigi nyugdíjemelés mértéke.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnap a Kormányinfón megerősítette, hogy júliustól ismét emelik a nyugdíjat, mivel magas az infláció. Az 8,9 százalék lehet az idén a jegybank és a kormány szerint, bár sok a bizonytalanság. Az eltérés jelentős az erre az évre megszavazott 5 százalékos nyugdíjemeléshez képest, ezért további 3,9 százalékponttal nőnek e járandóságok július elejétől. A megelőző hat hónapra vonatkozó juttatásokat egyszerre kapják meg a nyugdíjasok - mondta Gulyás Gergely.

Ezt követően meg is jelent a Magyar Közlönyben a rendelet, amely alapján a 2022. júliusra járó ellátásokat a jogosultak számára már emelt összegben kell folyósítani. Íme a részletes tudnivalók:

Hathavi emelést kapnak majd kézhez. Fotó: DepositphotosHathavi emelést kapnak majd kézhez. Fotó: Depositphotos

  • A január–június hónapokra járó emelés összegét, valamint a tizenharmadik havi nyugdíjra vagy tizenharmadik havi ellátásra való jogosultság esetén az arra járó emelés összegét a 2022 júliusára járó ellátással egyidejűleg, egy összegben, hivatalból kell folyósítani.
  • Ha egy személy részére egyidejűleg több, a rendelet alapján emelendő ellátást folyósítanak, az ellátásokat külön-külön kell emelni.
  • Több nyugellátásra való jogosultságot érintő változás esetén a változás időpontjától kezdődően a saját jogú és a hozzátartozói nyugellátásokat oly módon emelt összegben kell tovább folyósítani, mintha ezt az ellátást a változás napját megelőzően is önállóan folyósították volna.
  • Az özvegyi és a szülői nyugdíj megosztása esetén a folyósított nyugdíjrészt kell emelni.
  • Szociális biztonsági tárgyú nemzetközi szerződés vagy szociálpolitikai egyezmény alapján megállapított, az e rendelet alapján emelendő ellátás esetén a magyar szerződő felet terhelő ellátásrészt, illetve ellátást kell emelni.
  • Az emelést a 2022. július havi ellátásoknak az egyes nyugdíjak felülvizsgálatáról, illetőleg egyes nyugdíjkiegészítések megszüntetéséről szóló 1991. évi XII. törvény alapján megszüntetett nyugdíjkiegészítés helyébe lépő pótlék, továbbá az e rendelet alapján nem emelendő egyéb, nem társadalombiztosítási ellátás nélküli összegére kell végrehajtani.
  • A rendelet 2022. július 1-jén lép hatályba.

A kormány ma bejelentett nyugdíjkorrekciója tehát visszamenőlegesen is kompenzálja a nyugdíjasokat, egy összegben hathavi emelést kapnak meg július elején. Ez a 135 ezer forintos medián nyugdíj esetében 31 600 forintos, a 161 ezer forintos átlag nyugdíj esetében 37 674 forintos egy összegű juttatást jelent.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.