4p

A kormány már a héten döntést hozott a nyári - előrehozott - nyugdíjkorrekcióról, aminek értelmében visszamenőleges hatállyal júliustól 3,9 százalékkal egészítik ki a nyugdíjakat. Kiszámoltuk, mit jelent ez majd a gyakorlatban. 

A csütörtöki Kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely miniszter, hogy szerdai ülésén a kormány az árstopok meghosszabbítása mellett egy másik fontos döntés hozott, ami a nyugdíjakat érinti. Igaz ugyan, hogy a kormány év elején 5 százalékkal emelte az időskori ellátásokat, ám ez nem tud lépést tartani az infláció mértékével. Mivel jelentős eltérésről van szó, a kormány további 3,9 százalékos nyugdíjemelésről döntött. Pontosabban nyugdíjkorrekcióról. 

Az inflációs környezet alapján a kormánynak egyébként novemberben van törvényi kötelezettsége a nyugdíjak kiigazítására, ám az idei rendkívüli gazdasági helyzet, újabb rendkívüli lépést igényelt a kormány részéről. Valójában azonban nem újkeletű ez az intézkedés: tavaly ugyanis szintén nyár elején egészítette ki a kormány a nyugdíjakat a magas infláció miatt. Ez a lépés azért tekinthető szokatlannak, mert gyakorlatilag 2010-es hatalomra jutása óta a kormány minden körülmények között kitartott a novemberi korrekció mellett. Még akkor is, amikor már a tavaszi hónapokban érdeklődtek az újságírók arról, nem tervezi-e a kormány a nyugdíjak korábbi kiigazítását. 

Tavaly az akkori 0,6 százalékos nyár eleji korrekciót éppen ezért sokan a közelgő választások számlájára írták a kormányra egyáltalán nem jellemző döntést. Most azonban ilyenről nincs szó és nemcsak azért, mert már túl vagyunk a választásokon. 

Nehéz évük lesz. Fotó: Pixabay
Nehéz évük lesz. Fotó: Pixabay

A helyzetet most tisztán a gazdasági körülmények indokolják. Az év eleji 5 százalékos nyugdíjemelés mellé az első három hónap kumulált inflációja már 8,2 százalék volt, a nyugdíjasok fogyasztói kosara alapján számolt árindex pedig csak kicsivel marad el ettől, 7,8 százalék. Ráadásul a kilátások sem túl fényesek, a Magyar Nemzeti Bank 9 százalék körüli éves inflációval számol, és mint a Kormányinfón kiderült, a kormány sem sokkal optimistább a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján. Ők úgy számolnak, hogy idén a évves infláció 8,9 százalékos lehet - épp ezért is határozták meg a nyugdíjkiegészítés mértékét 3,9 százalékban. 

Itt érdemes kitérni arra egy gondolat erejéig, hogy a maga nemében a kormányzati prognózis a maga nemében egészen pesszimista. Mivel az idei év eddig eltelt részében "csak" 8,2 százalékos az infláció, a kövektező hónapokban még magasabb árindexszel találkozhatunk majd. A matematika szabályai alapján ugyanis máshogy nem jönne ki a Gulyás által közölt 8,9 százalék éves viszonylatban. 

A többség havi néhány ezerrel kap többet

Idén az 5 százalékos emelés után az átlagnyugdíj 165 510 forintra emelkedett, erre jön rá júliusban a 3,9 százalékos kiegészítés. 

Ez havi szinten 6455 forintos pluszt jelent az érintetteknek. Mivel visszamenőleges hatályú a kiegészítés, a gyakorlatban az érintettek az első hat havi elmaradást is meg fogják kapni a hetedik havi korrekció mellett. Vagyis az átlagnyugdíj szintén kicsivel több mint 45 ezer forint plusz érkezik majd a nyugdíjasokhoz. 

Bár ez a havi 6455 forint nem tekinthető túl nagy összegnek, sokakhoz még ennyi sem fog érkezni. A Magyar Államkincstár legutóbbi, tavaly nyári, lapunkhoz eljutatott adatai szerint a nyugdíjasoknak több mint a fele az átlagnál is kevesebb havi ellátásban részesül. 100 ezer forint körüli ellátás esetén már csak havi 4095 forintot fog jelenteni a kiegészítés, a legalacsonyabb, 50 ezer forintnál kevesebb ellátások esetén pedig legfeljebb havi 2047 forint érkezhet a nyugdíj nagyságától függően. 

A nyugdíjskála másik végéről évek óta tudni, hogy néhány tíz magyar havi egymillió forintnál is több nyugdíjat kap. Esetükben a korrekció havi közel 41 ezer forintot jelent meg - egy összegben júliusban 287 ezer forint utal majd nekik az államkincstár. 

A költségvetésnek is jelentős pluszkiadást jelent a nyugdíjak kiigazítása, a nyugdíjskála alapján elvégzett becslésünk szerint éves szinten valamivel több mint 100 milliárd forintos tétellel növeli a nyugdíjkassza kiadását. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!