<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A kormány jócskán nagyobb mértékű kiegészítő nyugdíjemelésről döntött, mint amire a törvényi előírások alapján számítani lehetett. 

A szerda esti Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányrendelet, mely a nyugdíjkiegészítésről rendelkezik. Novemberben idén már harmadik alkalommal fogja emelni a kormány a nyugdíjakat - ebből kettőt az elszálló infláció indokol. 

A megjelent rendelet szerint 2021. novemberében 2021. januárig visszamenőlegesen 1,2 százalékkal fogják emelni a nyugdíjakat és más ellátásokat. 

Nagyobb emelés jön a vártnál (Fotó: depositphotos.com)Nagyobb emelés jön a vártnál (Fotó: depositphotos.com)

Az emelés mértéke azonban meglepetés. Mint arról mi is beszámoltunk, a törvényi előírások alapján 0,7 százalékos novemberi kiegészítő emelésre lehetett számítani. Viszont - mint arról korábban részletesebben is írtunk - a kormány idén nehéz helyzetbe került az elszálló infláció miatt.

A nyugdíjkiegészítés mértékét az augusztus havi adatok határozzák meg, viszont minden elemzői várakozás egy őszi árrobbanást vetít előre, amit az augusztusi adatok értelemszerűen nem tartalmazhatnak. Ezért a kormányon múlt most, hogy ebben a helyzetben mit tesz: figyelembe veszi az előrejelzéseket vagy esetleg később - az előrehozott júniusi emeléshez hasonlóan - év végén újabb kiegészítést eszközöl, vagy köti magát a törvényi előírásokhoz. 

A kormányrendelet alapján a kormány méltányos volt a legidősebbekkel, hiszen már a várható árrobbanást is figyelembe vette az 1,2 százalékos mértékű kiegészítéssel. A januári 3 százalékos emelést júniusban 0,6 százalékos előrehozott kiegészítés követte, erre jön rá az 1,2 százalék. Vagyis éves viszonylatban 4,8 százalékos inflációs rátáig egészítette most ki a kormány a nyugdíjakat, ami megfelel a fogyasztói árindex mértékére vonatkozó prognózisoknak. 

A Magyar Nemzeti Bank legutóbbi, szeptemberi inflációs jelentése szerint idén 4,7 százalékos lehet az áremelkedés éves üteme. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.