6p

Most, hogy már minden ismertebb magyar banknál lehet fizetni Apple Pay-jel, azaz okostelefonnal vagy okosórával is, nem az a kérdés, hogy melyik bank vezeti be legközelebb. Hanem sokkal inkább az, hogy a piac telítődésével hogyan tovább, Apple Pay?

A MagNet Banknál is elindult az Apple Pay fizetési rendszer, amelyhez a bank - rá egyébként jellemzően - a civil szféra támogatását is hozzá kapcsolja, de a saját pénzéből. Az ügyfeleknek csak annyi a dolguk, hogy az Apple rendszerébe regisztrálják a bankkártyájukat, azaz szaknyelven szólva digitalizálják azt, és máris 300 forintot kap a bank pénzéből a telepeken élő romák fejlesztésével és a társadalom érzékenyítésével foglalkozó BAGázs Egyesület, minden egyes digitalizáció során ügyfelenként az első alkalommal. A MagNet Bank több millió forintos adományra számít a kampány során.

Emellett Apple Pay-jel is ugyanúgy el lehet érni a MagNet Segítő Bankkártya támogatási funkcióját, ahol az ügyfelek fontos társadalmi ügyeket támogathatnak a bank pénzéből minden egyes bankkártyás vásárlásukkal. A kártyabirtokosok még ki is választhatják a támogatni kívánt társadalmi szervezetet. A banknál futó Közösségi Adományozási Programban az elmúlt 14 év alatt már közel 290 millió forintot adományoztak az ügyfelek a bank pénzéből a bankkártyás vásárlásaikkal.

Teljessé vált az Apple Pay-es fizetés idehaza

Minden olyan elfogadóhelyen, ahol érintéses bankkártyát elfogadnak, ugyanúgy lehet Apple Pay-jel is fizetni. Nem kell tehát külön Apple Pay-es fizetési módot keresni és azt sem kell megvárni, hogy elszaporodjanak az Apple Pay mobilfizetésre alkalmas helyek. Ez a szabály nem csak itthon, hanem külföldön is érvényes.

– Az Apple Pay-es fizetésre való áttérés nem jár a megszokott fizetési kényelem elvesztésével, annyi mindössze csak a változás, hogy a kártya helyett a mobiltelefont vagy az okosórát kell odaérinteni a terminálhoz – mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. – Míg azonban a bankkártyát a bankok bocsátják ki, így azok minden fizetési körülmény során biztosan működnek, a mobiltelefonos fizetéshez már szükséges egy megfelelés a fizetési szabvány követelményeinek. E nélkül a mobilos fizetés nem fog működni.

Az Apple Pay esetében ilyen rendszerkövetelmény – a bankkártya bank által biztosított digitalizálhatósága mellett természetesen, hiszen előfordulhat, hogy a bank nem mindegyik típusú bankkártyáját engedi be a mobilba – az iPhone 6-os vagy magasabb számú telefonmodell. A mobiltelefonon futó operációs rendszernek legalább iOS 8.1-esnek kell lennie.

Ha a felhasználó okosórával fizetne, akkor legalább Watch Series 4-es okosóra modellel kell rendelkeznie, amelyen legalább watchOS 9.0 operációs rendszerre van szükség. Az okosóra és az iPhone párosításához iPhone 8-as vagy magasabb számú telefonmodell szükséges. Androidos telefon az Apple által gyártott okosórákkal való párosításra nem alkalmas az Apple Pay fizetési mód órán történő beállítása érdekében.

Előbb-utóbb BKK-jegyet is lehet majd venni vele. Fotó: Depositphotos
Előbb-utóbb BKK-jegyet is lehet majd venni vele. Fotó: Depositphotos

Ezen kívül léteznek még nem Apple által gyártott okosórák is, melyek kompatibilisek lehetnek az Apple Pay-jel. Ilyenek a Garmin és a Xiaomi egyes óra modelljei. Erről érdemes az adott óra gyártójánál vagy forgalmazójánál és a bankkártyát kibocsátó banknál együttesen érdeklődni, még az óra megvásárlása előtt.

Az okostelefonos és okosórás bankkártyás vásárlásról annyit érdemes tudni, hogy amennyiben a kártyabirtokosnak sikerült a telefonjába vagy órájába bedigitalizálnia a bankkártyáját, akkor utána már biztosan működni fog a kártyás fizetés okoseszközzel is. A korlátot ugyanis a digitalizálás jelenti, nem pedig az azt követő folyamatos használat.

Okosórás fizetés esetében a POS terminál azon figyelmeztetése, hogy a tranzakciót folytassa a telefonján, az órára vonatkozik. Valószínűleg fel kell oldani az óra képernyőzárát a sikeres fizetés érdekében.

Ezeket lehet fizetni Apple Pay-jel a nagyvilágban

A nagyvilágban az Apple Pay még nem számít egy elterjedt fizetési módnak, mármint a bankkártyával amúgy is fizethető áruk és szolgáltatások árának kifizetésén túl. Az Apple-nek ugyanakkor az az érdeke, hogy az Apple Pay ott is használható legyen, ahol addig érintéses bankkártyával nem lehetett fizetni, vagy ha lehetett fizetni, akkor nem lehetett eltárolni a jegyinformációkat vagy fizetési kártyákat.

Európában Fehéroroszországban a minszki metrón lehet fizetni és utazni az Apple Pay-jel. A finn Turkuban, Oroszország több városában, Svédország Skane városában, továbbá Ukrajna fővárosában, Kijevben is lehet utazni az Apple Pay-jel közvetlenül. Az Egyesült Királyságban számos közlekedési mód érhető el az Apple Pay-jel, így több autóbusz társaság, a Transport for London közlekedési vállalat, a Metrobus és az oxfordi autóbusz társaság fizetési kártyája.

Észak-Amerikában a kanadai Vancouverben a TransLink, az Egyesült Államokban pedig több nagyváros közlekedési társasága is lehetővé teszi az Apple Wallet használatát a helyi fizetési kártyák eltárolására Los Angelesben, New York-ban, Portlandban, San Francisco-ban és Washingtonban.

Más földrészeket tekintve Sydney, Peking, Shanghai, Hong Kong, Japán, Szingapúr és Tajvan területén érhető még el, hogy egyes közlekedési módok utazásra jogosító jegyeit vagy kártyáit eltárolja a kártyabirtokos az Apple Walletben.

Mi várható Magyarországon az Apple Pay fejlődése terén?

Magyarországon nagy valószínűséggel előbb-utóbb megjelenik az Apple a közlekedési jegyvásárlásban, de akár az autópálya-matrica vásárlásban és a parkolásfizetésben is.

Ezzel a felhasználó a bankkártyás fizetés mellett eltárolhatja majd a közlekedési fizetőkártyáit, jegyeit, autópálya-matricáit és parkolójegyeit az Apple Pay-en belül, tehát külön mobilalkalmazás használata nélkül. Az Apple Pay tehát nem csak egy fizetési kapu lesz, hanem egy komplex rendszer is, amely a fizetésen kívül is tárolja a bizonylatot és elvégzi a teljes körű menedzselést is. 

Ilyenre láthatunk példát hazánkban a Simple mobilalkalmazás esetében. Az Apple Pay annyival nyújthat többet, hogy külföldön is biztosítja majd ugyanezt a kényelmet, tehát például egy németországi autóút során egyben lesz képes kezelni a magyar, szlovák és cseh autópálya-matricákat.

A felhasználók közötti pénzküldés is várhatóan előbb-utóbb megjelenhet majd az Apple hazai kínálatában. Ez azonban még az Egyesült Államokban is gyerekcipőben jár.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!