<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Igaz, a címben szereplő vagyontárgyaknak nem egyedüli tulajdonosa Vágujhelyi Ferenc, az adóhivatal új elnöke. 

Varga Mihály pénzügyminiszter június végén jelentette be, hogy három év után távozik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal éléről Sors László. Helyére július elsejétől Vágujhelyi Ferenc érkezett, akinek nem teljesen ismeretlen a NAV, hiszen korábban már dolgozott itt informatikai elnökhelyettesként, majd a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács vezetője volt. 

Állami szerv vezetőjeként mind Sors Lászlónak, mind Vágujhelyi Ferencnek vagyonnyilatkozattételi kötelezettsége van, aminek megfelelően a kormány oldalán meg is jelent a volt elnök záró vagyonnyilatkozata mellett Vágujhelyié is. 

Vágujhelyi Ferenc, a NAV új elnöke (Fotó: MTI)Vágujhelyi Ferenc, a NAV új elnöke (Fotó: MTI)

Öt ingatlan és egy - nem is akármilyen - kisrepülő

Először az új elnök, Vágujhelyi Ferenc leadott dokumentumával kezdünk, mely egész hosszú ingatlanlistával indul. Az új tisztségviselő ugyanis 5 ingatlannal rendelkezik, igaz, nem mindegyiknek egyedüli tulajdonosa.

  • Még 1988-ban vásárolta meg egy 54 négyzetméteres lakást pincei tárolóval a XIV. kerületben, melynek egyedüli tulajdonosa. 
  • 2000-ben tulajdonmegosztás révén 45 százalékban lett tulajdonosa egy balatonlellei udvaros lakóháznak. A telek 1060, a családi ház 160 négyzetméteres.
  • Egy évvel később, 2001-ben vásárolt egy pomázi 1500 négyzetméteres zártkertet, melyen egy 10 négyzetméteres gazdasági épület áll. Ennek is egyedüli tulajdonosa Vágujhelyi. 
  • 2016-ben egy feltehetően igencsak értékes ingatlan tulajdonosa lett az új NAV-elnök. Az V. kerületben 20 százalékban lett tulajdonosa egy 350 (!!!) négyzetméteres lakásnak. 
  • Utolsó ingatlanjához több éven keresztül jutott, melyben felerészben tulajdonos. A III. kerületben három gépkocsibeálló és egy 3 négyzetméteres tárolót vásárolt meg. Az ingatlanszerzések évei: 2004, 2014, 2015, a tárolóhoz 2008-ban jutott hozzá. 

Az ingatlanok mellett az ingóságok között is találni kitöltött sorokat. Autója ugyan nincs, de 2007 óta a tulajdonában van egy Suzuki típusú motorkerékpár. 2017-ben pedig negyedrészben a tulajdonosa lett 

egy Scottish Aviation SK61 repülőgépnek. Ezt a típust speciálisan kiképzésre tervezte a gyártó Beagle Aircraft. Az első repülése 1969-ben volt, és 1971-ben mutatták be. Az SK61-es típust a svéd légierő számára alakították át. A 7 méter széles, 10 méteres szárnyfesztávolságú, 2,2 méter magas légcsavaros gép meghajtásáról egy 200 lóerős Lycoming hajtómű gondoskodik.

A Scottish Aviation SK61 (Fotó: baesystems.com)A Scottish Aviation SK61 (Fotó: baesystems.com)

Jelentős megtakarítás és likvid pénz

A NAV-elnök vagyonnyilatkozata szerint nemcsak ingatlanokba fekteti a megtakarításait, de az időskorra is gondol, hiszen 14 720,55 euró visszavásárlási összegű nyugdíjbiztosítással is rendelkezik. Emellett egy 19,1 milliós biztosítási összegű biztosítása is van. 

Hitelintézeti számlakövetelésként 44,6 millió forintot és 18,1 millió forintnyi devizát tud felmutatni. Vagyis összesen 62,7 millió forintnyi likvid pénzeszköze is van Vágujhelyi Ferencnek, akinek tartozásai, hitelei nincsenek. 

Van viszont egy gazdasági érdekeltsége. 45 százalékban alapító-tulajdonosa a budapesti Adria-Duna Trade Kft.-nek. A 3 millió forintos jegyzett tőkével rendelkező cég családi vállalkozásnak tűnik, mivel Vágujhelyi a szüleivel együtt vezeti azt. A társaság főtevékenysége gép, hajó, repülőgép ügynöki nagykereskedelme, és az éves beszámolók alapján egész aktív - nyereségesnek ugyanakkor nem lehet nevezni. 

A koronavírussal terhelt 2020-as évben 28,3 millió forint árbevételt könyveltek el az előző évi 50,5 millió után. A költségek elszámolása után tavaly 2,5 millió forint veszteséget mutattak ki, 2019-ben ez 189 ezer forintos mínusz volt. Az elmúlt évek nem sikerült túl jól a cégnek, hiszen legutóbb 2016-ban tudtak némi profitot termelni, 53 millió forintból 164 ezer nyereség maradt. 

Sors László gyarapodott és törlesztett

A június végén távozott NAV-elnök, Sors László esetében rálátásunk van arra, hogyan alakult az idei első félév a számára. Állami szervezet vezetőjeként ugyanis januárban is le kellett adnia a vagyonnyilatkozatát, amellyel össze lehet most vetni a záró dokumentumot. 

Ez alapján a pénzügyeiben történtek jelentősebb változások. Egyrészt 122 ezer forinttal 2,06 millió nőtt a nyugdíjbiztosításának értéke, és

700 ezer forint értékben vásárolt diszkont kincstárjegyeket is. 

Tartozásából is sikerült lefaragnia, a most leadott dokumentumban szereplő 1,68 millió forint ugyanis 480 ezerrel alacsonyabb az év elején leadott nyilatkozatban szereplő fennálló hitelösszegnél. 

Szintén új elem a fél évvel ezelőtti dokumentumhoz képest, hogy lett egy új rendszeres jövedelemforrása Sors Lászlónak, aki NAV-elnökként 1,75 millió forintos fizetést kapott. Ez egészült ki a Fenntartható Gazdaságfehérítési Bizottság tiszteletdíjával, 

ilyen jogcímen a Pénzügyminisztérium - mint kifizető - havi bruttó 800 ezer forintot számol el Sors Lászlónak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.