Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Csabai Károly Csabai Károly

Nemcsak a hazai privátbanki szolgáltatók által kezelt vagyonok gyarapodtak két számjeggyel 2020-ban, hanem az ügyfelek száma is megugrott. E válsághelyzetben szokatlan jelenség oka, hogy a Covid-19 miatt március közepén elrendelt globális veszélyhelyzet hatására annyira olcsóvá váltak a befektetések, hogy nem kevesen gondolták úgy, most időszerű beszállniuk, akár a kockázatosabb eszközökbe is, mint például a részvényekbe. Ám, hogy e pozitív tendencia az idén folytatódik-e, az elsősorban attól függ, sikerül-e a gazdaságnak visszatérnie a rendes kerékvágásba – derül ki legfrissebb, exluzív privátbanki felmérésünkből.

A cikk eredetileg laptársunk oldalán, a Privatbankar.hu-n jelent meg.

A mi életünkben még nem tapasztalt vírusjárvány a befektetések piacán szokatlan következményekkel járt. „Az év elején még azzal számoltunk, hogy sok privátbanki ügyfél a megtakarításait fogja felhasználni meglévő vállalkozásának kisegítésére a pandémia okán, de ez nem következett be, sőt év végén igen dinamikusan bővült az ügyfeleink új megtakarítás-állománya” – érzékeltette a válságban megszokottól eltérő reakciókat megkeresésünkre Somlai László, az Erste Bank privátbanki üzletágának vezetője. Az MKB Banknál is saját bevallásuk szerint nagy meglepetést okozott, hogy bár a rendkívüli piaci turbulencia és az azt kiváltó egészségügyi krízis közepette defenzív pénzügyi manőverekre számítottak, annak épp az ellenkezője történt: az attraktív árak mellett jelentős érdeklődés mutatkozott a kockázatosabb eszközök – befektetési alapok, részvények, strukturált termékek – iránt.

Aki jókor szállt be, szépen keresett. Fotó: depositphotosAki jókor szállt be, szépen keresett. Fotó: depositphotos

„A koronavírus-járvány hatására talán a történelem egyik legrövidebb medvepiacát láthattuk az év elején, majd egy hatalmas fordulattal igen komoly és szelektív szárnyalás tanúi lehettünk a tőkepiacokon. Ezek a devizaárfolyamokkal együttesen komoly mértékben befolyásolták a privátbanki ügyfelek vagyonát, és igazából ez volt a legmeghatározóbb tényező az év nagy részében” – hangsúlyozták a CIB Banknál.

A 2020 első negyedévében végbement piaci korrekcióhoz hasonlóra az UniCredit szerint utoljára 2009-ben, vagyis a 2008 őszén kirobbant világgazdasági válságot követő évben volt példa. A piaci mozgásokat jellemzően a koronavírusról és a vakcináról, valamint az egyes szektorok (például légi forgalom, turizmus) érintettségéről szóló hírek irányították. A befektetői hozamok a piaci visszaesést követően – a portfólió összetételétől függően és forintban számítva – november körül álltak helyre, és az év végén (november-decemberben) kedvező irányba mentek tovább.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.