Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
PR

700 milliárd forint. Ennyi vagyont kezel most az MKB Private Banking. Diszkréten, maximális szakmaisággal. Közel két évtizede gyarapodó tapasztalatokkal a családi vagyontervezés területén. Pleschinger Gyula Márk (42) az MKB Private Banking igazgatója szerint az exkluzivitás már nem cél, hanem a napi gyakorlat része.

Hol van a privátbank helye egy adott bankon belül? Mit tapasztalnak ebből a privátbanki ügyfelek?

Pleschinger Gyula Márk (P. Gy. M.): Hadd világítsak rá egyből a lényegre: a privátbanki szolgáltatásokban egy-egy bank minden tudása, tapasztalata megjelenik, és mindez attól válik egyedivé, ahogyan azt önálló, komplex szolgáltatássá fejlesztjük. Természetesen ez így – költségeit tekintve – drágább lesz, mint például egy alapvető számlavezetés.  A privátbank több mint egy exkluzív szerviz a kiváltságos, vagyonos ügyfélkör számára. A privátbank a pénzügyek kezelésének egyedi módja. Ezt tapasztalják, ezt érzik az ügyfelek.

A privátbankokat sokszor azonosítják az exkluzivitással, a kényelmi szolgáltatásokkal.

P.Gy.M.: Ennél sokkal többről van szó: a személyre szabottabb kiszolgálás, az egyedi körülmények biztosítása, csak a privátbank kötelező, beugró szintje. A privátbanki szolgáltatás az elérhető „legekről" szól, legyen szó bankszakmai tudásról, vagyonkezelői képességekről, a folyamatos fejlesztésekről, a pénzügyi szolgáltatás minőségéről és eredményességéről.

Pleschinger Gyula Márk, az MKB Private Banking igazgatójaPleschinger Gyula Márk, az MKB Private Banking igazgatója

Van különbség privátbank és privátbank között?

P.Gy.M.: Természetesen. Az alapvető különbségeket az adja, hogy milyen banki tapasztalat, tudás, képesség van mögötte. És vannak szolgáltatásbéli különbségek is, ilyen például az, hogy az MKB díjmentesen biztosítja kártyaportfólióját a Private Banking ügyfeleinek. Az MKB jellemzője, hogy folyamatosan dolgozunk újabb és újabb vagyontervezési és befektetési szolgáltatásokon, mi több, 2021-ben tervezzük elindítani egyedi portfóliókezelési szolgáltatásunkat. A visszajelzések megerősítik, hogy a családi vagyontervezés területén az egyik legfelkészültebb privátbank vagyunk, és sikeresen alkalmazzuk a generációkon átívelő pénzügyi tanácsadást.

Maradjunk a családi vagyontervezésnél. Mi jelent ez pontosan?

P.Gy.M.: A családi vagyontervezés speciális terület, amely Magyarországon egyre nagyobb teret hódít.  Ez a szolgáltatás feltételezi a családtagok és a private banking együttműködését, együtt gondolkodását. Az MKB Private Banking már rendelkezik azzal az infrastruktúrával, amely képes az itt szükséges komplex számlavezetési megoldásokat biztosítani.

Létezik privátbanki szempontból kedvenc ügyféltípus?

P.Gy.M.: Minden privátbanki ügyfél kedvenc. A hosszú távú bankkapcsolatot, bizalmi partnert kereső, nagyobb megtakarítással bíró ügyfelek a legnyitottabbak a lehetőségekre. Még mindig újszerű, de már egyre gyakrabban megjelenő kategóriát jelentenek azok a családok, ahol a generációk együtt gondolkodnak a pénzügyeikről. A családi vagyontervezés lényegét abban látjuk – azzal tudunk a leghatékonyabban hozzájárulni annak sikeréhez – ha abban segítünk, hogy a családok a felhalmozott pénzügyi vagyont egyetértésben, közösen legyenek képesek kezelni.

Hogyan működik a privátbank lélektana?

P.Gy.M.: Privátbankárainkkal, befektetési tanácsadóinkkal kapcsolatban nem munkaköri elvárásunk a jövőbelátás képessége. Minimum feladatuk viszont a korszerű, prudens kockázatkezelésre vonatkozó tudományos eredmények folyamatos, magasszintű alkalmazása, hiszen mindig az ügyfelek kockázatvállalással kapcsolatos attitűdjét alapul vevő működési modelleket építünk.

Dolgozunk egy új rendszer bevezetésén, amely tovább gyorsítja majd a befektetési tanácsadási folyamatot, lehetőséget ad az eddigieknél is szofisztikáltabb portfóliók kialakítására, és ezzel párhuzamosan az ügyfelek még szorosabban követhetik majd befektetéseik alakulását. Valamennyi törekvésünk az ügyfeleink komfort- és biztonságérzetének növelését szolgálja.

Létezik egy új befektetési terület: ez a társadalom- és környezettudatosságra építő befektetések kategóriája…

P.Gy.M.: Igen, az általunk kínált termékek egyre nagyobb részben építenek az Environment Social Governance – rövidítve ESG – megközelítésre; ez a környezet-, társadalomtudatos és prudens vállalatirányítási kritériumoknak megfelelő befektetések angol gyűjtőneve. Az ilyen típusú befektetések növekvő szerepét mutatja, hogy a befektetési tanácsadók a két hasonló hozamlehetőséggel rendelkező termék közül az ESG-profillal rendelkezőt a korábbiaknál sikeresebben tudják bemutatni és elfogadtatni azért, mert a mögöttes narratíva érthető és morálisan támogatható az ügyfél számára. Ezen befektetések sajátossága az is, hogy abban az esetben, ha a termék a piaci környezetben - esetleg átmenetileg - nem teljesít jól, az ügyfelek akkor sem érzelmi, hanem inkább racionális módon döntenek a termék megtartásáról; természetesen, ha ez szerintünk szakmailag egyébként is indokolt. Véleményem szerint az ESG termékeken keresztül a privátbank is és az ügyfelek is képesek a társadalmi felelősség jegyében cselekedni. Ami az ügyfelek számára értékmérő lehet az az, hogy egyre több független elemzés igazolja az ESG termékek teljesítményét. Az MKB Private Banking a Társadalmi Hasznosságú Befektetők Egyesületének aktív együttműködő partnere.

Sajnos nem kerülhető meg a kérdés: hogyan hatott a koronavírus-világjárvány az ügyfelek igényeire, elvárásaira?

P.Gy.M.: Az emberi oldal mindennél előrébb való. Mindannyian a családunkért, a szeretteinkért aggódunk. Első hallásra minden bizonnyal meglepő lesz, amit most mondok: tavasszal a legnagyobb piaci turbulencia közepette, jelentősen nőtt az ügyfelek kockázatvállalási kedve. Az MKB Private Banking klasszikusan konzervatív portfóliókat tart, tehát ez a növekvő kockázatvállalás még bőven belefért abba a sávba, amit az ügyfeleink számára biztonságosnak tartunk.

Mit gondol, hogyan hat hosszabb távon a járvány a privátbankokra?

P.Gy.M.: Egy ilyen kollektív trauma után arra számítok, hogy a pénzügyi tudatosság, a családi vagyontervezés az eddigieknél is fontosabb lesz az emberek számára.

A közelmúltban jelentős szakmai elismeréseket kapott az MKB Private Banking.

P.Gy.M.: Bár azt tartom, hogy a legnagyobb elismerés ügyfeleink számának folyamatos emelkedése, az ilyen díjaknak is jelentős súlya van. Kiérdemeltük a legnagyobb, egy ügyfélre eső kezelt vagyon díját, ez a privátbank iránt megnyilvánuló bizalom nagyon fontos jele.

„Az Év Üzletágfejlesztője Díj”-jal az innovációs képességünket ismerték el.

Fiatal munkatársunk kapta „Az Év Junior Privát Bankára Díj”-at, ami azt mutatja, hogy erős műhely vagyunk, ígéretes fiatalokkal és – a sikeres múlt és jelen után – általuk lesz eredményes a jövőnk is.

Tudjon meg többet az MKB Private Bankingről! >>

(x)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.