TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
mfor.hu

Mitõl leszünk pénzügyileg tudatosak? – tette fel a kérdést Bernát Julianna, a Pénziránytû Alapítvány igazgató-helyettese a Privátbankár Pénzügyi Tudatosság Diákfórumán. Ehhez nem csak elméleti tudás kell, hanem az is, ha készségszinten alkalmazzuk is ezeket az ismereteket. A magyar lakosság elméleti ismeretekben a felmérések szerint elõkelõ helyezést ért el, de gyakorlati alkalmazásban hátul kullog.

A családi költségvetés egy pénzügyi terv, amely a jövõrõl szól,elõre gondolkodik. Azon alapul, hogy tisztában legyünk a bevételeinkkelés a kiadásainkkal, ehhez viszont szükséges, hogy ezeketidõrõl idõre számba vegyük. Különbözõ idõtávokra szokás ilyet készíteni.

Bernát Julianna elõadása:

Tervezzük a pénzt, osszuk be, tartalékoljunk, legyen célunk. A jövedelmünket osszuk fel, különbözõ célokra és idõtávokra, például heti, napi, havi szinten is. Mindezt pedig dokumentáljuk, rögzítsük írásban – biztatta a diákokat Rádóczy Klaudia PhD-hallgató a Privátbankár.hu Pénzügyi Tudatosság Diákfórumán Pécsett.

Jó, ha a bevételeket és a kiadásokat egyensúlyba tudjuk tartani vagy megtakarítani is tudunk, ha nem, hitelre vagy kölcsönre lehet szükségünk. Ezt azonban csak alapos mérlegelés, a cél megválasztása, megfelelõ önerõ, megfelelõ jövedelem mellett szabad - valamint a megfelelõ banktól. A THM számít, nem a kamat, ez biztosít reális összehasonlítási alapot.

Rádóczy Klaudia elõadása:

Olcsó és jó a Diákhitel

Bugár Csaba, a Diákhitel Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy a Diákhitel a legjobb befektetés, hiszen csak tõlünk függ a megtérülése. A diplomások Magyarországon és a legtöbb más országban is mintegy kétszer annyit keresnek, mint a nem diplomások, a master-képzés után ez az arány még jobb. A visszafizetés a gyakorlatban átlagosan 7,3 évig tart. Kedvezmény jár az anyáknak a 2. és a 3. gyerek születése után, nemrég emelték a korhatárt és a felvezetõ összeget is. Az állam kamattámogatást nyújt.

Bugár Csaba elõadása:

Európában és a világon nagyon sok ilyen Diákhitel-rendszer létezik, a világon mindenütt szükség van erre. Vannak nagyon piaci és nagyon államilag támogatott rendszerek, a magyar rendszert Európa legjobbjának tartják – mondta el Chornitzer Péter, a Diákhitel Központ vezérigazgató-helyettese. Amely állami, nem profitorientált cég, kifejezetten azért van, hogy pénzügyi segítséget nyújtson a diákoknak.

A Diákhitel 1 kamata 2,3 százalék, a legolcsóbb hitel jelenleg Magyarországon. A Diákhitel 2 kamata nulla százalék. Mindkettõt vissza lehet fizetni elõbb is.

Középfokú végzettséggel ma 223 ezer, felsõfokú alapképzéssel 355 ezer, mesterképzéssel 485 ezer forintot lehet átlagosan Magyarországon keresni, az utóbbi több mint duplája a középfokúnak – derült ki. A Diákhitel-tartozás jellemzõen 5-10 ezer forint havonta, a teljes tartozás visszafizetése 7,3 év szokott lenni. A Diákhitelt ma már elektronikusan is lehet intézni, “fotelbõl lehet felvenni”.

Chornitzer Péter elõadása:

Gondoskodj önmagadról - mit kell tudni a biztosításokról?

Sokkal több ember sérül meg háztartási balesetben, mint közlekedési balesetben, így az sem megoldás, ha otthon maradunk – mondta Karászi Gyöngyi, az Aegon Biztosító képzési vezetõje. De a háztartási biztosítások is rendkívül sokfélék és rugalmasak lehetnek.

Nyugdíjaskorban jövedelmünk általában 30-50 százalékkal csökken, erre is jó minél elõbb takarékoskodni. Az utasbiztosításokra is szükség lehet, még Európán belül is, mert a nemzetközi egészségbiztosítási kártya nem mindenre terjed ki.

Karászi Gyöngyi elõadása:

Ne légy áldozat!

Hogyan ne legyél áldozat? – címmel Kauker Gergely, az MNB osztályvezetõje beszélt a befektetési csalásokról. A gyanús jelek közül a legfontosabb, hogy kiemelkedõ hozamot ígérnek, ezzel általában az emberek kapzsiságára próbálnak hatni. Sokszor magas jutalékokat ígérnek az új ügyfelek beszervezésére is.

Hangzatos nevet választanak, hogy bizalmat keltsenek, és sokszor offshore területeken jegyzik be õket, ahol szinte csak annyi megfelelési elõírás van, “mint egy fagylaltárusnak a tengerparton”. Sokszor rámenõs ügynökökkel próbálnak ránk hatást gyakorolni.

Elõfordul, hogy azzal csábítanak, offshore számlán lesz a pénzünk, amelyre semmilyen hatóság nem tud rálátni, ez azonban nem igaz. Sokszor kockázatos termékeket kínálnak, amelyek volatilitása nagyon magas. Manapság bonyolultabb termékeket kínálnak, mint bináris opciók, forex-ügyletek (szuperkockázatos devizaügyletek), újabban kriptodevizákra szóló üzletek.

Kauker Gergely elõadása:

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.