Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Ez a kérdés vetődik fel annak kapcsán, hogy az utóbbi években több hazai önsegélyező pénztár is lehúzta a rolót. Laptársunk utánajárt, mi állhat e piaci tendencia mögött.

Laptársunk, a Privatbankar.hu cikke sorra veszi, hogy 2018 novembere és 2020 júliusa között immár öt önsegélyező pénztár dobta be a törülközőt. S egy további kieső személye már most biztos: a koronavírus-járvány kapcsán a szokásosnál is jobban reflektorfénybe került Magyar Orvosi Kamara (MOK) önsegélyező pénztára jelenleg végelszámolás alatt áll. 

Az önsegélyező pénztárak szerepe is felértékelődhet. Fotó: depositphotosAz önsegélyező pénztárak szerepe is felértékelődhet. Fotó: depositphotos

Jelenleg még az Magyar Nemzeti Bank 13 egészség- és önsegélyező, valamint 3 önkéntes önsegélyező pénztárt tart nyilván, miután a jegybank engedélye szükséges a pénztárak tevékenységének megkezdéséhez. Ha azonban a MOK önsegélyező pénztára és esetleg egy másik, május végig felügyeleti biztos irányítása alatt lévő Tempo is kiáll a sorból, akkor már csak 14 ilyen intézmény marad.

Érdemes definiálni a nyugdíj- és egészségpénztárak mellett talán kevésbé ismert önsegélyező pénztárakat. Ezek az önkéntes pénztárak fajtái, melyek célja ugyancsak az öngondoskodás erősítése. Míg azonban az egészségpénztárak – nevükhöz hűen – egészségügyi termékek és szolgáltatások igénybevételét finanszírozzák, addig az önsegélyező pénztárakban összegyűlt összegeket egyéb célokra lehet felhasználni. Mint például:

 • lakáscélú jelzáloghitel törlesztése, 
 • szülési segély, 
 • gyermeknevelési támogatás,
 • beiskolázási támogatás,
 • felsőoktatási költségtérítés,
 • munkanélküliek támogatása,
 • rokkantsági és baleseti járadék. 

Az önsegélyező pénztári számlánkra három forrásból érkezhet pénz: 

 1. egyénileg, 
 2. munkáltatóktól
 3. az egyenes ági rokonoktól.

Az egyéni és a munkáltatói befizetések után is jár a 20 százalékos, maximum évi 150 ezer forint visszatérítés a személyi jövedelemadónkból – igaz, ez a 150 ezer forint a három önkéntes pénztári szolgáltatásra (nyugdíjpénztár, egészségpénztár, önsegélyező pénztár) együttesen vonatkozik. A negyedévente jóváírt hozam a többi pénztári formához hasonlóan itt is a számlán lévő, még fel nem használt megtakarításokra jár. Mint ahogy az önsegélyező pénztár működési költségét is a befizetésekből vonják le, ennek összege az egyes pénztáraktól és a befizetett összeg nagyságától függően 4-8 százalék között szóródik. Minél

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

 1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
 2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
 3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.