Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Csabai Károly Csabai Károly

Azt követően, hogy október 31-én az Erste is felfüggeszti lakástakarék-termékei értékesítését, egy évvel követve az OTP-t, már csak két intézménynél lehet lakáscélra takarékoskodni. Ebből az egyik lakástakarékpénztár, a Fundamenta. A másik pedig a Central NOK, amely ugyancsak egyedül reprezentálja a nemzeti otthonteremtési közösségeket, noha ez utóbbi forma 2016-os magyarországi meghonosításakor még több cég elindulására számított a kormány.

Nem jó ómen az október a hazai lakástakarékpénztárak számára, noha profán módon éppen október 31. a Takarékosság Világnapja. 2018-ban ebben a hónapban törölte el az Országgyűlés – a kormány indítványára, amit formálisan Bánki Erik, a parlament gazdasági bizottságának fideszes vezetője jegyzett – a lakástakarékokba évente elhelyezett pénzek után több mint húsz éven át biztosított állami támogatást, azaz annak évi 30 százalékos, maximum 72 ezer forintos mértékét. Szinte napra pontosan egy évvel később, 2019-ben is októberben jelentette be a legnagyobb hazai bank, az OTP, hogy november 1-jétől felfüggeszti a lakástakarék-terméke értékesítését. S újabb egy év elteltével az Erste tette közhírré, hogy október 31-étől átmenetileg szünetelteti az új szerződések megkötését.

Utóbbi kapcsán lapunk munkatársának önkéntelenül is egyetemi oktatójának azon kijelentése jut eszébe, miszerint „semmi sem olyan tartós, mint az átmeneti”. Mindenesetre az Erste legalább megindokolta a lépését, miszerint döntését az ügyféligények változása miatt hozta meg. Amiből arra lehet következtetni, hogy az állami támogatás nélkül már sokaknak nem volt olyan vonzó a lakástakarékpénztárba tenni a pénzt. Különösen, hogy időközben az Orbán-kormány sorra rukkolt elő olyan intézkedésekkel, amelyek kedvezményesebben juttathatják forráshoz az új otthonra gyűjtőket, sőt három gyermek vállalása esetén ingyen 10 millió forinthoz. Ráadásul nem is kell több évig várakozniuk, hogy a megtakarított pénzüket kivegyék, s azt esetleg még hitellel is megfejeljék.

Egy szó, mint száz, az Erste lépését követően, november 1-jével már csak egy lakástakarékpénztárnál lehet új szerződést kötni, a Fundamenta-Lakáskasszánál, amely 1997-ben – élve az akkor hatályba lépett törvény adta lehetőséggel – elsőként indult el. Mondhatni tehát az elsőből lett most utolsó.

Két lakáscélú megtakarítási forma maradt. Fotó: depositphotos.comKét

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.