TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2017. február 2. 14:58

Noha a közmédia és a kormányközeli kezekbe került sajtótermékek erősen kerülik a témát, mégis az elmúlt napok egyik legfontosabb közéleti kérdése lett az esetleges olimpia rendezése. Az ellenzők számos érvet hoztak fel ellene, a legfontosabb azonban nem hangzott el: ez a város nagy valószínűséggel képtelen megrendezni egy ilyen monstre rendezvényt.

Amióta a Momentum mozgalom megkezdte a népszavazás kiírását lehetővé tévő aláírásgyűjtését, a nem kormányzati irányítás alatt álló médiatermékek és a közösségi szcéna egyik legforróbb témája lett a rendezés kérdése. Ugyan a pártolók részéről is hangzanak el érvek, mint hogy „nagy szüksége lenne ennek az országnak nemzeti összefogásra, amelyet az olimpia biztosíthat”, vagy amely szerint „sportnemzet vagyunk és kijárna nekünk is egy rendezés”. A másik oldalon viszont kőkemény számok is azt bizonyítják, hogy ebbe a vállalkozásba bizony jó eséllyel belerokkanna az ország.

Egy olyan rendszerben ugyanis, ahol a korrupció mozgatja a beruházásokat, aligha lehet keretek között tartani a költségeket. Példa erre a 2012-es londoni esemény, ahol hangos botrányok nélkül is végül több mint háromszor akkora volt a költség, mint amit előzetesen jósoltak. De példaként említhető a 2017-es budapesti vizes-vb is, ahol eleinte még csak 23 milliárd forintos költségkeretről szóltak a hírek, azóta viszont már 100 milliárdnál tart az esemény büdzséje.

"Látom Pista a téli olimpiára már felkészült Budapest"

Tehát egészen biztos, hogy a PwC által előzetesen készített hatástanulmányban szereplő adat, amely szerint az olimpia költségei csak 774 milliárd forintba kerülnek, erősen alulbecsültek. Közgazdászok szerint ha 2000-2500 milliárdnál megáll a végső összeg, akkor még takarékos, kvázi korrupciómentes eseményről beszéltünk. Ismerve azonban a magyar viszonyokat, még ezzel a jóval nagyobb számmal is valószínűleg csínján kell bánni.

De rendben, feltételezzük, azt mondja az ország, hogy mit nekünk egészségügy, ne költsünk oktatásra, inkább rendezzünk olimpiát. Akkor sem látszik, hogy miként lenne képes Budapest ezt úgy levezényelni, hogy ne legyen a vége komoly blamázs. Hogyan várhatjuk el ezt egy olyan várostól és városvezetéstől, amely az egyébként viszonylag jól prognosztizálható időjárási körülményekkel sem tud megbirkózni. (Hozzáteszem, emlékeim szerint ez más politikai összetételnél is állandó problémát jelentett.)

Az idei tél ugyan a szokottnál hidegebb volt, ám a minimális csapadék (tél lévén hó) már olyan rendszerhibát eredményezett, ami a város több pontján káoszt okozott. Nemhogy a külvárosi mellékutcákban, de a város legfrekventáltabb pontjaiban sem sikerült eltakarítani a havat és a jeget. Így ha az ember teszem azt a Széll Kálmán vagy Móricz Zsigmond téren próbál keresztül vergődni, akkor úgy érezheti, hogy korcsolya pályára került. Persze lehet, hogy tévedek és szó sincs "töketlenkedésről" és ez nem a vezetők hozzá nem értéséből fakad, hanem valami egész más van a háttérben. Talán ez egy titkos projekt része és a város már arra készül, hogy nyári helyett téli olimpiát rendezzen.

KB

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.