Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A Fidesz kommunikációs gépezete nagyon rákapott a csicskázásra, így a politikai közbeszéd még néhány szinttel a béka hátsó fele alá került. De vajon mi lenne, ha nevén kellene nevezi saját csicskásaikat?

A Fidesz 2010-es kormányra kerülése után egy ideig úgy tett, mintha a konzervatív értelmiség számítana nekik, és Orbán Viktor miniszterelnök időnként kikacsintott rájuk. A lepel akkor kezdett lehullani, amikor a kormányzati agytröszt egyik fontos figurája, G. Fodor Gábor néhány éve azt találta mondani, hogy: „A jobboldali értelmiségiek közül sokan vannak abban a tévedésben, hogy a polgári Magyarország hívószót politikai realitásnak gondolják, pedig az természete szerint politikai termék volt.”

2015 elején ennek a gondolatnak ugyan még próbálta a miniszterelnök elvenni az élét, azóta viszont bebizonyosodott, hogy a kormányt nem érdekli a párbeszéd, igaz ennek Orbán Viktor az elmúlt 15 évben már nem volt híve. Ezzel szemben az egyre primitívebb, egyre durvább üzenetekben látják a lehetőséget, amellyel az elvakult híveiket az akolban tudják tartani. Nincsenek publikus mélyen szántó elemzések arról, hogy ki és miért áll továbbra is a kormány mögött, és vallja, hogy a következő választáson is a Fideszre adja a voksát. Az azonban borítékolható, hogy ha számbelileg komoly veszteséget nem is szenved jövő tavasszal a kormány, a szavazóik összetétele számottevő változások elé nézhet.A kitartó bázis egy része persze nem csak a hithűség, hanem az anyagi érdekeik miatt is sziklaszilárd. A fizetett tapsolókkal persze a kormány szerint nincs semmi gond, állítják, aki értük kiáll, azok az igazi civilek. Persze nincs új a nap alatt, hiszen láttunk már ilyen típusú játszmákat, amikor arról szólt a történet, hogy ki az igazi magyar, vagy amikor azt pedzegették, Budapest nem is az ország része.

A közbeszéd egyre mélyebb szintre kerülésének a jele, amikor „rajtunk kívül” mindenki más csicska, ami nem egy véletlen elszólás, hanem kampányszerű folyamatosan sulykolt üzenet, hallottuk már Orbán Viktortól, majd számos más politikustól. A napokban a Fidelitas indított ezzel kampányt, szerdán pedig Kósa Lajos nevezte lex csicskának az ellenzéket korlátozni igyekvő törvénytervezetet.

Utóbbi kapcsán persze megint jön az alternatív igazság, amit a civil(vegzáló) törvény kapcsán is hallhattunk, vagyis hogy átláthatóbb rendszert szeretne a kormány. Más kérdés, hogy amikor a transzparencia kapcsán az adatvédelmi biztos, Péterfalvi Attila azt javasolta, hogy a külföldről finanszírozott szervezetek mellett legyen vállalati támogatásból fenntartott alapítvány, és politikai pártok által szponzorált szervezetek megjelölés is, akkor ez már nem volt olyan fontos. Pedig igazán kívánatos lenne, hogy az álcivileknek maszkírozott pártkatonák igenis lépjenek ki a fénybe. Hasonlóan üdvözítő lenne, ha a hirdetések során sem bujkálna senki. Így nem csak a politikai pártok, de a hozzájuk kapcsoló szervezetek működése is átlátható lenne. Így a közvélemény is értesülhetne róla, hogy például egy-egy plakátkampányt, teszem azt a CÖF kinek a pénzéből és mennyiből finanszírozott.Persze egy olyan országban, ahol a miniszterelnök gázszerelője egy év alatt a világ leghíresebb üzletembereit megszégyenítő módon gazdagszik, a kormány tűzzel-vassal ellenáll az ilyen igényeknek. Nem véltelnül tartanak persze ettől, hiszen csicskázni csak addig jó, ugye, amíg a saját csicskáink nem kerülnek reflektorfénybe.

KB

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.