TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2012. november 19. 20:10

A hétvégén az MNB és az államadósság témájában írtam, sajnos hibás megállapításokat tettem, amire kedves kollégám alábbi vicces - de valójában komoly - levelében mutatott rá.

"Viktorom!

Már bánom, hogy nem veséztük ki jobban ezt a kérdést pénteken a telefonban. És ezennel megtiltom, hogy Matóval érintkezz, tudom, hogy ő ojtja beléd ezeket az eretnek gondolatokat! Viszont amikor aszondod, hogy "A fentiek lényege az, hogy habár Magyarország kötelezettségei, adósságai nőttek, ám eközben a vagyona is nőtt, hiszen nőttek a devizatartalékok." akkor az nem eretnekség, hanem csak helytelen. Gondold meg: ha enyém az XY Bank Zrt. összes részvénye, és annak mérlege nő, nőtt-e az én vagyonom?

(Bocs, hogy már megint okoskodok, csak így akarom kifejezni, hogy olyan témákról is írjál már, amikhez egyáltalán nem értek. Lenne egy jó pár!)"

Abszolút igaza van, a mérlegfőösszeg növekedése nem jelenti a saját tőke növekedését természetesen az MNB esetében sem, úgyhogy tévedtem.

Mi a konklúzió? Cipész maradjon a kaptafánál, ne okoskodjon olyanba, amihez nem ért :)

Viszont az fennáll, hogy az MNB-nek többszázmilliárdos veszteségei lesznek amiatt, hogy nulla a tartalékok kamatozása és magas kamatot fizet a nála elhelyezett pénzekre. Ezt nem tudom, hogy fogják kezelni, gyanítom, hogy még rajtam kívül sokan mások sem...

Végső konklúzió: ugyanaz, mint eddig, a monetáris politikában is nagy unortodoxia jöhet tavasztól, ami izgalmas lehet vagy életveszélyes, vérmérséklettől függően.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.