TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2012. február 2. 07:10

Idén a tőzsdék immáron komoly pluszba kerültek, és aki tavaly az év utolsó napjaiban szinte bármilyen kockázatos eszközt (pl. EU-periféria kötvényt, vállalati kötvényt, feltörekvő devizát, részvényeket) vásárolt, az most elégedetten számolgathatja gyarapodó vagyonát.

Azt gondolhatnánk, hogy a befektetők mind örülnek, és pezsgőt vedelnek kaviárral, ám az igazság ettől - úgy tűnik - távol áll, ugyanis a legtöbben nem hittek az idei feltámadásban. Elég ránéznünk a hedge fundok teljesítményére, hogy lássuk, nem tudtak részesülni a bonanzából:

https://www.hedgefundresearch.com/hfrx_reg/index.php?fuse=login_bd

Január vége előtt pár nappal a hedge fundok átlagos teljesítménye NEGATÍV volt, a macro-alapok még január utolsó napjával is mínuszban maradtak, ami csak egyet jelenthet: a spekulatív befektetői közösség nagyjából pozíció nélkül vagy short pozícióban nézte végig az árfolyamemelkedést. Ez megerősíti azt, amit korábban írtam: ez a piaci áremelkedés nem arról szól, hogy mennyire jó a helyzet, milyen szuperek a fundamentumok, hanem arról, hogy egyelőre - remélhetően - elmarad a világvége, és ha ez így van, akkor az összeomlásra árazott eszközök túl olcsóak, így az erősen alulsúlyozott, pesszimista befektetők próbálnak valamiféle részvénykitettséget szerezni, mert amúgy a részvények nem annyira drágák - pláne nem a biztos reálbukást "biztosító" fejlett állampapírokhoz képest.

Ami tehát zajlik, az egy short-covering rally, melynek során kényszerűségből vesznek részvényt azok, akiknek muszáj, de nem túl nagy kedvvel teszik ezt. Nagy kérdés, hogy ez meddig tarthat, a választ nagyon jó lenne tudni. Érzésre azt lehet mondani, hogy amikor megunják a "mászolygást" és elkezdik tépni a piacot, félve, hogy lemaradnak a további emelkedésről, az jelezheti, hogy a puskapor fogyóban. A szerdai napra ez elméletileg ráillene, de időben úgy látom, hogy még túl kevés telt el az emelkedésből, nem elég öreg a rally, hogy megpusztuljon...

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.