TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2013. szeptember 6. 13:13

Érdekes - bár lehet hogy ők máshogy fogalmaznának - játékelméleti problémával találta magát szembe a magyar bankrendszer a kormányzati kijelentések alapján. "Javítsák ki" a "rossz" devizahiteleket, vagy ha nem teszik ezt meg november 1-ig, akkor a kormány mindent forintosít, s ez óriási azonnal veszteségeket okozna.

Mivel láthatóan egyik fél sincs tisztában a másik fél pontos helyzetével  vagy pontos szándékaival, így egyáltalán nincs tökéletes informáltság, tehát nehéz eldönteni, hogy mit kell lépni az ideális kimenetelhez. A bankrendszer célja, hogy minél kevesebb veszteséggel megússza a rémálmot, a kormányzat célja viszont kettős: minél tovább fenntartani a feszültséget (hogy minél több szavazó lássa, hogy segítenek rajtuk, és szembeszállnak a gonosz bankokkal; illetve talán az sem mellékes, hogy a problémát megoldják, hiszen az a gazdaság egészén is segítene a megnövekedett vásárlóerőn keresztül, stb.). Ha a bankok "önmaguktól" túl kicsit lépnek, akkor lecsapHATnak rájuk, és benyelhetik az egész veszteséget, de ha meg túl nagyot lépnek, akkor túl nagy veszteségnek teszik ki magukat, aminél talán kevesebbel is megúszhatták volna. Ráadásul a kormány szempontjából valójában az lenne az ideális ha a bankok "maguktól" oldanák meg a problémát, mert akkor nem jön a nyakukra az EU, meg mindenki más, hogy mit sanyargatják a bankszektort, meg, hogy a közösségi elvek ellen vétettek, közben mégis megmentő szerepben tetszeleghetnek - hiszen a bankszektor önként ajánlotta fel az áldozatot.

A kormány tehát azt szeretné ha a bankok maguktól mindent forintosítanának, méghozzá azonnal,ráadásul ideális esetben még levinnék a kamatokat és a futamidőt is rövidítenék; a bankok érdeke viszont az, hogy a lehető legkisebb áldozattal megússzák - akkorával, amit még éppen a kormányzat is hajlandó elfogadni. Természetesen senkinek nincs fogalma arról, hogy ebből mi jön ki, ráadásul bonyolítja a helyzetet, hogy a bankok sem egységes tömb, hanem különböző érdekekkel rendelkező, erősen atomizált részleges érdekközösség.

"Most bolond a játék!" - mondta kártyázás közben ilyen nehéz helyzetekben apám, és valóban. Nem tudjuk ennek mi a vége, sőt megkockáztatom, hogy nem is lehet tudni. Egy biztos: a bankrendszer sanyargatása nem ért véget, és valószínűleg elég komoly veszteségekkel kell szembenézniük. Talán ha már az elején a sarkukra állnak, és bekeményítenek, akkor máshogy jártak volna, de nem voltak elég tökösek, és most ott a fejük az egérfogóban...

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.