TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2016. október 10. 13:25

A Népszabadság történetét logikus lehet gazdasági lépéssel magyarázni, ahogy a Fidesz tette hétvégi közleményében. Csak sajnos ez számos kérdést vet fel.

Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, Dömötör Csaba hétfőn a parlamentben szocialisták frakcióvezetője, Tóth Bertalan kérdésére azt mondta, hogy a magyar kormány információi szerint a lap bezárása kizárólag  gazdasági okokkal magyarázható. 

Mindez egybecseng a kormánypárt hétvégi közleményével, amely szerint a Fidesz nem politikai, hanem ésszerű gazdasági döntésnek tekinti a Népszabadság kiadásának felfüggesztését, mivel a kiadó tájékoztatása szerint a lap 5 milliárd forintos veszteséget termelt. A nagyobbik kormánypárt az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmaz, "az lenne a sajtószabadság megsértése, ha beleszólnánk egy médiatulajdonos döntéseibe". Az MSZP-nek ezt nyilván nehéz elfogadnia, hiszen a lap korábban a párt tulajdona volt, azonban érdekeltségüket 2015-ben eladták - tették hozzá. (Az 5 milliárdos veszteség kapcsán a lapot kiadó Mediaworks közel 10 éves periódust jelölt meg, ugyanis 2007 óta történt meg mindez.)

Ahogy arról beszámoltunk, a Mediaworks kiadó szombaton jelentette be, hogy felfüggeszti a Népszabadság nyomtatott és internetes formában történő kiadását a lap új koncepciójának kialakításáig, illetve megvalósításáig azért, hogy "valamennyi érintett ezen kiemelt feladatra tudjon koncentrálni".

Az államtitkár és Fidesz közleménye egy logikus magyarázatot ad a történtekre, csak sajnos egy kicsi sántít. Ha a vezető kormánypárt szerint médiavállalkozásokat gazdasági szempontok alapján kell megítélni, akkor a közmédia miért működik hosszú évek óta óriási állami támogatással? Miért kell a költségvetésből év 80 milliárd forintot biztosítani egy olyan szervezet számára, amely piaci alapon, éves szinten is több tízmilliárdos veszteséget termelne? Miért kellett számos új csatornát létrehoznia a Magyar Televíziónak, egy egyébként is erősen túltelített tévés piacon? Miért kellett ezekre súlyos milliárdokat elkölteni, miközben a csatornák egy részének marginális a nézettsége?

Ha a Fidesz és politikusa komolyan gondolja a Népszabadság kapcsán kiadott közleményét, akkor remélhetőleg még a héten beadnak egy költségvetési törvényjavaslatot, amely a közmédia finanszírozásának drasztikus visszavágásáról szól, illetve megszüntetik a veszteséget termelő divíziókat. Türelmetlenül várjuk a lépést…

K.B.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.