5p

Meglehetősen nagy port kavart Nagy Márton egyik államtitkárának egy minapi nyilatkozata, mely arra utal, hogy a kormány szemet vetett a lakossági számlákon pihenő mintegy 6000-7000 milliárd forintra. Pontosabban elérkezettnek látják az időt arra, hogy megvédjék a megtakarításokat. Csak manapság már elég rossz szájízt hagy maga után, amikor kormányunk meg akar védeni valamit. A felelős szerkesztő jegyzete. 

Orbán Viktor és kormánya gyakorlatilag 2010 óta folyamatosan nemcsak harcol, de meg is véd valamit. Hol az országot, hol a magyarok munkahelyeit, hol a nyugdíjak reálértékét, a rezsicsökkentést, vagy épp a családtámogatási rendszert, de ma már a rezsit is védi kormányunk a Rezsivédelmi Alap segítségével. Jegyzetem keretein túlmutatna, ha részleteiben értékelném, mit, milyen eredménnyel sikerült megvédenie a kormánynak, viszont három dolgot mégis kiemelnék, ami talán olvasóinknak is kapásból eszébe juthat ezzel kapcsolatban. 

  • Megvédik a nyugdíjakat - úgy, hogy folyamatosan a társadalom legidősebbjei hitelezik az államkasszát a tényleges inflációtól elmaradt év eleji emelés miatt. 
  • Megvédik a rezsicsökkentést - úgy, hogy két hónappal később elhatározták a rezsicsökkentés csökkentését. 
  • Megvédik a családtámogatásokat - mert, ha a baloldal került volna hatalomra 2022-ben, akkor ők eltörölték volna. Ehhez képest szigorítottak a Babavárón és rengeteg embert elzártak a lehetőségtől, szigorítottak a csok-on, felülvizsgálják az szja-kedvezményeket is. 

Most pedig hirtelen észbe kaptak és meg akarják védeni a lakossági megtakarításokat is a ("háborús és szankciós") infláció sújtotta gazdasági környezetben. Na, már most két egyszerű, ám annál lényegesebb kérdés merül fel ezzel kapcsolatban: 

  • miért most?
  • és hogyan? 

Miért most? 

Már önmagában az időzítés is furcsa: miért pont most jutott eszébe a kormánynak ez az ötlet? Részben ugyanis az inflációs környezettel magyarázzák, hogy a bankoknak tájékoztató levelet kell küldeniük arról, mennyit bukott az ügyfél, hogy a számlán pihentette a pénzét állampapír helyett. Nem jobb lett volna ezt mondjuk egy évvel ezelőtt meglépni? Amikor már lendületesen emelkedett a pénzromlási ütem, hogy aztán idén januárban bőven 25 százalék felett tetőzzön. Most pedig már a lecsengő fázisban jár az infláció, hónapokon belül elérjük a havi adattal az egyszámjegyű tartományt. Igaz, az éves átlag várhatóan valahol 18 százalék körül lesz idén is a tavalyi 14 százalék után, viszont jövőre már "csak" 6 százalékot vár a kormány.

Felvetődik bennem a költői és naiv kérdés: nem lett volna jobb ezt a felfutás előtt meglépni, felhívva a lakosság figyelmét arra, milyen veszélyek fenyegetik a megtakarításaikat? Főleg, ha már a lakosság pénzügyi tudatosságát is növelni akarja a kormány. Logikusan nekem az következne, hogy ha veszély fenyeget, előre szólok és nem akkor, amikor már szügyig állunk a kakiban. 

Gyanítom, az időzítésnek semmi köze sem az inflációhoz, sem ahhoz, hogy hirtelen ráeszmélt a kormány jobb dolga híján, hogy edukálni kellene pénzügyek terén a lakosságot. Sokkal inkább a költségvetés jelenlegi kritikus helyzete és az elmaradó uniós pénzek jelenthetik a fő mozgatórugót.

Hisz mostanság annyira lehajolnak minden fillérért, hogy olyan szent teheneket vágnak le, mint egyes családtámogatási kedvezmények, vagy a fiatalok szja-kedvezménye, és egyáltalán nem jöttek zavarba attól sem, hogy beleavatkozva a piacba az állampapírokon kívül szinte minden más megtakarítási formára adót vetettek ki. 

Orbán Viktor, a védelmező. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán
Orbán Viktor, a védelmező. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

És hogyan?

A másik nagy kérdés ennek a 6000-7000 milliárd forint megmozgatását illetően, hogy hogyan tervezik ezt kivitelezni? Nem tudom, tényleg abban bíznak-e, hogy majd pár kiküldött levél változtatásra készteti-e a lakosságot. És főleg olyan mértékben, ahogy azt a kormány képviselői lelki szemeik előtt látják - mondjuk olyan 1000-2000 milliárdos nagyságrendben. Hiszen elég jó eséllyel, aki jelentősebb megtakarítással rendelkezik, ő már most sem a bankszámláján pihentet mondjuk 5-10-15 millió forintot, hanem azt befektette; állampapírba, részvénybe, különféle alapokba. 

Aki viszont kevesebb, mondjuk 300 ezres megtakarítással rendelkezik, annak vélhetően sokkal fontosabb ennek az összegnek a likvid jellege, mint a kamatozás. Olyan inflációálló állampapír pedig jelenleg nincs a piacon, ami megfelelő likviditást biztosítana, mint volt a szuperállampapírnak nevezett MÁP Plusz, ami még a kincstári dolgozók szerint is tökéletes volt a "konyhapénz" befektetésére. Bármikor lehetett venni és bármikor eladni, annyi volt a lényeg, hogy lekötés után egy hónapig bent kellett tartani a pénzt, hogy ne bukjunk rajta. Persze, most is lehet például háromhónapos diszkont kincstárjegyet vásárolni, ami rövidebb elkötelezettséget jelent, ám mi van, ha lekötés után 1,5 hónappal szembesül a háztartás egy váratlan kiadással? Bár felszabadíthatja a pénzét, de azt csak valószínűleg valamilyen szintű veszteséggel tudja megtenni. 

Tehát ha már ismét egy újabb dolgot szeretne megvédeni a kormányunk, célszerű lenne egy kidolgozott stratégia. Kellenének alternatívák és lehetőségek. Nemcsak annyi, hogy az állampapíron kívül szinte minden más lehetőséget megadóztatunk, majd kiküldetünk a bankokkal egy levelet, hogy mennyire jó a magyar állampapír. Ez kevés a pénz "megmozgatásához", csupán azt a gyanút veti fel, hogy ismét sántikál valamiben a kormány. A magánnyugdíjpénztári vagyon einstandolása óta pedig ez egyáltalán nem biztos, hogy a legnagyobb nyugalommal tölthet el bárkit is. Főleg, hogy az elmúlt egy évben egyre jobban megismerjük, milyen is az, ha a kormány valamit meg akar védeni. 

(Székely Sarolta szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!