Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Pásztor András Pásztor András

Yuval Noah Harari sztártörténész, A Covid éve című írásában a Financial Timesban arról ír, hogy milyen tanulságai vannak a koronavírus-járványnak. A tudomány kiválóan teljesített, a politikusok azonban kudarcot vallottak, állítja Harari, aki szerint a futárok civilizációnk összetartóivá váltak a járvány során.

Harari - többek között Orbán Viktor miniszterelnök kedvenc szerzője - hosszú írásában megpróbálja tágabb történelmi perspektívába helyezni a koronavírus járvánnyal terhes tavalyi évet. A Homo Sapiens és számos más nagy sikerű könyv írója amellett érvel, hogy sosem volt ennyire felfegyverkezve az emberiség a kórokozók pusztítása ellen: távolról sem vagyunk tehetetlenek egy ilyen globális járvánnyal szemben. A járványok többé nem a természet ellenőrizhetetlen sorscsapásai, mert a tudomány képes volt kezelhető kihívássá változtatni őket. 

Harari álláspontja egyértelmű: a járvány pusztítása, a sok halott a rossz politikai döntések következménye.
 

A történész ezután rámutat, hogy a pestisjárványok idején az embereknek fogalmuk sem volt, mi okozza a járványt vagy hogy miként lehet megállítani őket. Az 1918-ban kitört spanyolnátha-járvány során a legjobb tudósok sem voltak képesek azonosítani a halálos vírust, a terjedését megakadályozni hivatott intézkedések sokasága hatástalan volt, oltóanyagot pedig nem sikerült kifejleszteni.

A koronavírus-járvány teljesen másképp zajlik szerinte. Az első figyelmeztetések egy lehetséges új járvány kirobbanásáról már 2019. december végén elhangzottak. 2020. január 10-re a tudósok nemcsak hogy izolálták a vírust, de a szekvenálták a genomját, majd online publikálták is az eredményeket. Pár hónappal később már az is nyilvánvalóvá vált, hogy milyen intézkedésekkel lehet lelassítani és megállítani a fertőzési láncot. Kevesebb mint egy éven belül pedig már az oltóanyagok tömeggyártása is megkezdődött. A kórokozók és az emberiség közti háborúban az utóbbi soha nem volt még ilyen erős - vonja le a következtetést Harari.

Az élet a digitális térbe költözik

A biotechnológia példa nélküli eredményei mellett a Covid-19 megmutatta az információs technológia erejét is. Korábban az emberiség ritkán tudta megállítani a járványok terjedését, mert nem voltunk képesek a fertőzési láncot valós időben megfigyelni, és mert teljes lezárásokat nem vezettek be, azok óriási gazdasági költségei miatt.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.