Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Király Béla Király Béla

Az operatív törzs információi szerint december 24-én este felfüggesztik a kijárási tilalmat. Értem a szándékot, de tartok tőle, hogy végeredményben akár több bajt is hozhat, mint jót.

Hiába szólt arról a kormány kommunikációja, hogy milyen jól helytáll az ország a koronavírus elleni védekezésben, ez sajnos csak a tavaszi, első hullámra volt igaz. Az őszi, második fázisban a lakosságarányos mutatók terén bizony az Európai Unió kevésbé szerencsés harmadába kerültünk, sok volt a megbetegedés, és ezzel párhuzamosan a halálesetek száma is látványosan megugrott.

Tavasszal még lehetett arra hivatkozni, hogy ezt a koronavírus-mizériát csak a politikusok és a sajtó fújta fel. Ősszel ellenben egyre többen voltak olyanok, akinek közvetlen környezetében vagy akár a családjában is volt megbetegedés, horribile dictu akár haláleset is. Emiatt egyre kevesebben voltak, akik elbagatellizálták a járványt. Eközben persze az izoláció, a szigorúbb szabályok – legyen szó a kijárási tilalomról vagy éppen a maszkviselésről – miatt mind többek számára fojtogató lett a helyzet. Ők alig várják, hogy végre "fellélegezhessenek", és kiengedhessék a gőzt.

Csak ne a karácsony legyen az új sziveszter (Illusztráció, Forrás: piaxbay.com)
Csak ne a karácsony legyen az új sziveszter (Illusztráció, Forrás: piaxbay.com)

Sajnos az egészségügyi helyzet ezt nem tette lehetővé, hiszen, ahogy fent is említettük, a statisztikák komor helyzetet tükröztek. A kormányzat pedig – véleményem szerint felelősen – a szigorú intézkedéseket meghosszabbította január közepéig. A néhol már a teljesítőképessége határához közelítő egészségügyi rendszeren az elmúlt napokban minimálisan enyhülni kezdett a nyomás. Ha nem is látványosan, de elkezdett csökkenni az újonnan regisztrált fertőzöttek száma, ahogy a korházban kezelt koronavírusos betegeké és a kór szövődményeiben elhunytaké is. A járvány visszaszorításától viszont még messze vagyunk, és a hamarosan elkezdődő védőoltások is hónapok múlva érhetnek célt, és hozhatnak javulást.

Tudom, hogy hosszú volt ez az év, az emberek többsége akár lelki, akár fizikai, akár anyagi szempontból korábban elképzelhetetlen nehézségekkel kellett, hogy szembenézzen. Vélhetőleg ezt enyhítendő gondolták úgy az operatív törzs és/vagy a kormány illetékesei, hogy jó ötlet lenne egy napra enyhíteni a nyomáson, hadd lélegezzenek fel legalább szenteste az emberek. Függesszük fel a kijárási tilalmat, menjenek csak nyugodtan a szeretteikhez, esetleg az éjféli misékre is.

Személyes példám alapján is azt gondolom, hogy sokaknak az elszenvedett nehézségekben a család, a szeretteink, barátaink nyújthattak támaszt. Egy ilyen év után valóban jó lenne együtt örülni annak, hogy „itt vagyunk”, szerencsés esetben épségben és egészségben. Éppen ezt veszélyezteti azonban az egy napra adott „haladék”. Nagyon sokan vannak ugyanis a tünetmentes vírushordozók, akik találkozva szeretteikkel átadhatják a vírust. Hasonló a helyzet azokkal, akik az éjféli misén szeretnének esetleg hálát adni az Úrnak. Ismert ugyanis, hogy nagyobb tömegben sokkal nagyobb a fertőzés kockázata, amit növelhetünk azzal, hogy éneklünk. (A magyar sajtóban ismereteim szerint ez nem volt hangsúlyos téma, de számos nyugat-európai országban, ahol az iskolák nyitva tartottak, az énekórákat éppen emiatt szüneteltették.)

A fentiek miatt – hangsúlyozom, értve a döntéshozók jó szándékát – úgy látom, nem a legfelelősségteljesebb döntés született a kijárási tilalom felfüggesztésével. Ugyanakkor a lehetőség senki számára nem jelent kötelezettséget. Ha felnőtt módon viselkednek a polgárok, és tényleg felelősségteljesen élünk a lehetőséggel, akkor remélhetőleg nem kap újabb lökést a járvány, és a jövő évet bizakodva várhatjuk majd.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.