4p

Nincsenek biztonságban az adataink, mindent bevetnek megszerzésükre.

Az elmúlt egy évben a magyar közösségi média felhasználók fele találkozott olyan üzenettel, amelyben hamis e-mailekkel próbáltak személyes adatokat kicsalni. A kiberbűnözők SMS és azonnali üzenetküldés segítségével is megpróbálnak bizalmas információkhoz jutni. Sajnos sok hazai internetező megkönnyíti a hackerek dolgát. A Sophos regionális felmérése szerint viszont jó hír, hogy a magyarok csupán 11 százaléka továbbítja WhatsAppon vagy Messengeren keresztül a bejelentkezési jelszavakat és fontos dokumentumokat.

A hackerek minden oldalról támadnak

Az adathalászat olyan manipuláció, amelynek során a támadó más személyeknek vagy intézményeknek kiadva magát hamis üzenetet küld, hogy érzékeny adatokat csaljon ki. A hackerek általában olyan jelszavakat és bejelentkezési adatokat vesznek célba, amelyeket az áldozatok a fiókjaikhoz és rendszereikhez, többek között az online banki szolgáltatásokhoz való hozzáféréshez használnak. 

Minden módszerrel vadásznak az adatainkra. Fotó: Depositphotos
Minden módszerrel vadásznak az adatainkra. Fotó: Depositphotos

A Sophos megbízásából készült felmérés szerint a közösségi média felhasználók 47 százaléka kapott veszélyes e-maileket kiberbűnözőktől az elmúlt évben. A válaszadók 42 százaléka megerősítette, hogy az elmúlt évben kapott sms-t csalóktól. Átlagosan minden harmadik válaszadó kapott gyanús telefonhívást (36 százalék) vagy azonnali üzenetküldő üzenetet (32 százalék), amelyet adathalászati céllal küldtek.

Lakóhelytől, iskolai végzettségtől vagy jövedelemtől függetlenül minden közösségi médiafelhasználó a kiberbűnözők célpontja. A leggyakoribb (45 százalék) kapcsolatot az adathalászattal e-mail, SMS és telefonhívás formájában a 25 és 34 év közöttiek jelentették be, a legkevésbé gyakori (30 százalék) pedig a legidősebb, 55 és 65 év közötti válaszadók.

"Mindig azt tanácsoljuk az embereknek, hogy ne nyissák meg az ismeretlenektől e-mailben küldött linkeket vagy mellékleteket. Másokat azonban általában nem figyelmeztetünk arra, hogy gyanakodjanak telefonhívásokra is. Ha nem ismeri a telefon másik végén lévő személyt, legyen különösen óvatos a hívás során. A bizalmatlanság jó védelmi intézkedés ilyen helyzetekben" - mondja Andrew Brandt, a SophosLabs vezető kutatója.

Csehországból és Lengyelországból származó eredmények

A helyzet némileg eltérő a Cseh Köztársaságban és Lengyelországban, ahol a Sophos azonos felmérést végzett. A cseh válaszadók jóval nagyobb valószínűséggel szembesültek hamisított e-mailekkel (62 százalék), ami arra utalhat, hogy még mindig ez a leghatékonyabb adathalász módszer. A gyanús azonnali üzenetek és SMS-ek esetében 42 százalék, illetve 36 százalék volt az arány. A legkevesebben, a megkérdezettek mindössze 22 százaléka találkozott már vishinggel, azaz telefonhívás formájában történő adathalászattal.

A lengyel válaszadók közül minden második talált adatszerzés céljából küldött e-mailt a postaládájában. Közel 40 százalék ismerte el, hogy kapott már hamis sms-t, és a válaszadók 29 százaléka beszélt már telefonon egy magát másnak kiadó csalóval. Csak minden ötödik lengyel válaszadó tapasztalt már adathalászatot Messengeren vagy WhatsAppon keresztül.

Kényelem vagy. biztonság: melyik a fontosabb?

A lengyel, cseh és magyar válaszadókat arról is megkérdezték, hogy küldtek-e már valaha dokumentumokat és bejelentkezési adatokat szkennelve népszerű azonnali üzenetküldőkön keresztül. Kiderült, hogy a magyarok csupán 11 százaléka továbbít bizalmas információkat ilyen módon. Ezt leggyakrabban a 18-24 éves korosztályba tartozó válaszadók (27 százalék) és a felsőfokú végzettségűek (22 százalék) teszik. A cseh válaszadók körében ez az arány 30 százalék, a lengyeleknél pedig 27 százalék.

A magyar válaszadók 87 százaléka (valamint a csehországiak 70 százaléka és a lengyelek 62 százaléka) nyilatkozott úgy, hogy nem használ olyan alkalmazásokat, mint a Messenger vagy a WhatsApp, hogy magánjellegű adatokat küldjön. A hazai közösségi média felhasználók 17 százaléka azonban elismeri, hogy bizalmas információkat kapnak barátaiktól és családtagjaiktól azonnali üzenetküldéssel (Lengyelországban 15 százalék, Csehországban 18 százalék) - zárul a Sophos közleménye a kutatás adatairól.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!