4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A globális felmelegedésnek közvetett hatásai is vannak, amelyek felgyorsíthatják a katasztrofális változásokat. Ezek egyike, a Golf-áramlat leállása, megszüntetné Európa északi részének „fűtését”.

A Holnapután című hollywoodi film története szerint az Atlanti-óceán áramlatainak felborulása kisebb jégkorszakot idéz elő Észak-Amerikában. Úgy tűnik, egy ehhez hasonló forgatókönyv lejátszódásához mérhetően közelebb került az emberi társadalom a film 2004-es megjelenése óta eltelt húsz évben.

Arról a lehetőségről van szó, amelyről hosszú ideje tudni lehet, hogy katasztrófához vezetne: a Golf-áramlat leállásáról. A film készítésének idején mérőeszközöket telepítettek az áramlat mozgásának vizsgálatára, amelyek adatai azt mutatják, hogy a víz mozgása az északi-sarki jégolvadás miatt folyamatosan lassul, és elérheti azt a pontot, amikor teljesen leáll.

Maradt egy évszázad?

Ezt támasztják alá a legújabb klímamodellek is a Conversation magazinban megjelent cikk klímakutató szerzői szerint.  Arra jutottak, hogy az áramlat egy évszázadon belül leállhat, ami emberi mértékkel mérve hosszú idő, a bolygótörténet szempontjából azonban csak egy pillanat. Ha ez megtörténik, akkor Észak-Amerika, illetve Európa és Ázsia egyes részeinek átlaghőmérséklete több fokkal csökkenhet.

Ketyeg az óra. Fotó: Pixabay
Ketyeg az óra. Fotó: Pixabay

A Golf-áramlat egy meleget hordozó szállítószalag. A felszíni sós víz az egyenlítő környékén felmelegszik, elindul észak felé, megtesz egy kört a Karib-tengeren, majd Európa felé veszi az irányt, elhalad a brit szigetek nyugati partjainál, miközben leadja a hőjét, fűtve Észak-Amerikát és Európa északi részét. Ezután Grönland környékén lehűl annyira, hogy lesüllyedjen, és elinduljon vissza, dél felé.

A globális felmelegedés miatt az ottani jégből kiolvadó édesvíz azonban annyira felhígíthatja az áramlat vizét, hogy nem tud lesüllyedni, és ezzel lezárja a meleg szállítószalagját. Az eredmény: az európai kontinens egy részén a jelenleg előrejelzett évtizedenként 0,2 Celsius fokos hőmérséklet-változás 3 fokra gyorsul. Norvégia egy részében mínusz 20 fokkal eshet a hőmérséklet, miközben a déli részeken néhány fokkal még melegebb lehet. Megváltoznak a csapadékjellemzők is. Az Amazonas esőerdője helyén szavannás terület alakulhat ki, miközben a fákban őrzött szén-dioxid a légkörbe kerülne. Nincs elég hosszú adatsorunk annak pontos meghatározásához, hogy mikor érkezhet el az a pillanat, amikor leállhat a Golf-áramlat, de a statisztikai elemzések szerint néhány éven vagy néhány évtizeden belül is megtörténhet.

Már a szivacsok is kongatják a vészharangot

Hasonlóan vészjósló előrejelzést tettek közzé az elmúlt hetekben a Ceratoporella nicholsoni tengeri szivacsokat vizsgáló ausztrál kutatók. Szerintük a globális felmelegedés a korábban vártnál gyorsabban zajlik és hosszabb ideje tart.

Malcolm McCulloch, a Nyugat-Ausztráliai Egyetem professzora szerint a globális felmelegedést mintegy 0,5 Celsius-fokkal alábecsülték, ami azt jelenti, hogy közelebb vagyunk a 2015-ös párizsi megállapodásban meghatározott, az iparosodás előtti szinthez képest 1,5 Celsius fokos felmelegedésben meghatározott limithez, mint korábban gondolták. Közölte azt is, hogy míg az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) 2020-ig 1,2 fokos felmelegedést becsült, a hőmérséklet valójában már 1,7 Celsius fokkal magasabb az iparosodás előtti időszakhoz képest.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!