<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A NASA 11 éve indította útjára a naptevékenységet vizsgáló eszközét. Ennek felvételeiből most egy lenyűgöző videót vágtak össze, amin végigkövethetjük, mi történt a csillaggal az elmúlt évtizedben.

A 2010-ben útnak indított Solar Dynamics Observatory, azaz Napdinamikai obszervatórium Föld körüli pályáról vizsgálja a naptevékenységet. Az amerikai űrkutatási hivatal Élet egy csillagal nevű programjának részeként a küldetésnek a Nap változékonyságát okozó tényezők jobb megértése a célja, elsősorban pedig a Nap mágneses terének, illetve annak a vizsgálata, hogy miként jut el a Földre az így keletkezett energia napszél, illetve különböző részecskék, sugárzások formájában.

A most magunk mögött hagyott napciklus pillanatfelvételei (Kép: NASA)A most magunk mögött hagyott napciklus pillanatfelvételei (Kép: NASA)

Ez a tudás azonban nem szükséges ahhoz, hogy élvezni lehessen az SDO 11 évnyi felvételeiből összevágott filmet, amelyen életet adó csillagunkat egy gigantikus lávalámpaként csodálhatjuk meg. Ez az időtartam pont megfelel egyébként a naptevékenység 11 éves, ciklikus változásának, amely a csillag mágneses pólusainak mostani tudásunk szerint ugyanilyen időközönként történő megcserélődéséhez kötődik.

A videó elején a naptevékenység nagyjából a minimumon van, majd az anyag közepe felé éri el maximumát, ilyenkor látni a legtöbb látványos jelenséget, napfoltokat, napkitöréseket. Érdemes azért gondolatban hozzátenni: azok a látható kisülések, kitörések és foltok többségében egész bolygónk elférne tokkal-vonóval, és akár egyetlen ilyen aprónak látszó villanás energiája is elég lenne a teljes emberi civilizáció megsemmisítéséhez, ha egy kicsit közelebbről lenne szerencsétlenségünk megcsodálni.

Az SDO élettartamát eredetileg csupán öt évre tervezték, de egyelőre tökéletesen működik. Amellett, hogy rengeteg felbecsülhetetlen értékű adatot gyűjtött, a műszer igazolta egy korábban csak elméletben feltételezett, új típusú mágneses napkitörés létét is. Az ilyen kutatások nemcsak a körülöttünk lévő világ jobb megértését szolgálják, hanem potenciálisan a földi élet, de legalábbis az emberi civilizáció túlélésének zálogát is jelenthetik, mivel a dolgok mai állása szerint egy komolyabb napkitörés okozta, pont a bolygónkat eltaláló mágneses vihar akár évekre is kiüthetné a teljes internet- és kommunikációs hálózatot, a naptevékenység bármilyen drasztikus megváltozása pedig minden földi létformára végveszélyt jelentene.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.