2018. szeptember 29. 14:26
mfor.hu

Az elmúlt évtized során idén a legboldogtalanabbak az emberek a világon, áll a Gallup 146 országot érintő 154 ezer fős kutatásában. 

A világ boldogságszintje tízéves mélyponton van, emelkedik azok száma, akik stresszesnek és aggódónak vallják magukat. A harcoktól terhelt Közép-afrikai Köztársaság lett a kutatás szerint a világ legboldogtalanabb országa, majd Irak következik.

A világ stresszesebb, aggódóbb, szomorúbb és fájdalommal telibb, mint bármikor korábban - írta Mohamed Younis, a Gallup vezető szerkesztője a kutatás előszavában.

A Gallup 154 ezer embertől 146 országban kérdezte meg a felmérésben részt vevőktől, hogy előző nap éreztek-e fájdalmat, stresszt vagy szomorúságot, esetleg aggódtak-e valamiért. A felmérés 2006-os első lekérdezése óta a világ hangulata most a legborúsabb.

A legrosszabb a helyzet a szubszaharai Afrika országaiban, ahol a vizsgált 35 országból 24-ben tízéves mélyponton volt a boldogság-index, nagyrészt polgárháborús állapotok, működésképtelen egészségügyi rendszerek, valamint az éhezés miatt.

A gazdagabb országok sem immunisak a hangulatromlásra: az USA lakosságának fele számolt be stresszről - ugyanekkora volt az arány a Közép-afrikai Köztársaságban is.

A boldogság és a jövedelem kapcsolatáról író Jan-Emmanuel De Neve oxfordi közgazdászprofesszor szerint zavaró a világ hangulatának ilyen romlása a gazdagodás és anyagi jólét terjedése közepette.

Szerinte ez valószínűleg egy strukrálisabb mutatója annak, hogy a gazdagodás nem elegendő ember számára lehetséges.

A legboldogabb országok listáját Paraguay vezeti, az ott élő megkérdezettek mondták legnagyobb arányban magukat kipihentnek, érzik jól magukat, hogy velük tisztelettel bánnak vagy tanultak valamit előző nap.

A pozitív lista élén Paraguay A pozitív lista élén Paraguay

A pozitív listán az egyedüli európai ország Izland, de a "fejlett" világból rajta kívül még Kanada szerepel az első tízben. Magyarországról nem esik szó a felmérésben.