2p

Miként lehetséges, hogy miközben a turisztikai szereplők (főleg a hotelek) visszaesést tapasztalnak a Balatonnál, addig a kormány rekordokról beszél?

A 24.hu-nak nyilatkozó, neve elhallgatását kérő szállodaigazgató szerint a probléma az, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) görcsösen ragaszkodik ahhoz, hogy újabb és újabb turisztikai rekordokról számoljon be. (Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szerint például rekorddöntés lehet a Balatonnál.)

Mint a szállodaigazgató megjegyezte, a kereskedelmi szálláshelyek forgalma az elmúlt néhány évben lett kimutatható a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban (NTAK), elindult a kifehérítés. Tehát megjelentek olyan forgalmak a rendszerben, amelyekre korábban nem volt rálátás. Ám ezek nem minden esetben valós többletek, csupán láthatóvá váltak olyan forgalmak, amelyek most plusznak tűnnek.

Bukás vagy siker? Fotó: Wikipédia
Bukás vagy siker? Fotó: Wikipédia

2019-ben még csupán az NTAK tesztüzeme működött, ez a rendszer 2020 januártól fedi le a teljes turisztikai szálláshelykínálatot. A magán- és egyéb szálláshelyekről 2020 előtt nem volt havi adatgyűjtés. Azelőtt a Központi Statisztikai Hivatal szolgáltatta a turisztikai adatokat, ez azonban nem volt annyira pontos, naprakész és digitalizált, mint az NTAK-rendszer, emlékeztet a lap.

Holczer Ágnes turisztikai szakember szerint a különbség (turisztikai szereplők adatai vs. kormányzati kommunikáció) okát egyrészt az adatgyűjtés módszertanában és azok publikációjában kell keresni, illetve az is probléma, hogy másról beszél a szakma és másról az MTÜ.

Az első félévben nagyjából kétszázezerrel kevesebb éjszakát töltöttek a Balatonnál a magyarok, mint tavaly január és június között, ebből pedig majdnem százezres visszaesést a június hozott. A külföldi turisták száma nőtt, de összességében 134 ezerrel, 5,2 százalékkal csökkent a balatoni turizmus az első félévben.

Mörk László, a Magánszállásadók Országos Szövetségének elnöke szerint ugyanakkor magánszálláshelyeknél nincsen probléma az idei szezonban a Balatonnál, bőven van vendégük.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!