<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

2022-ben rengeteget késtek a repülők.

Európában tavaly az utasszállító repülőgépek jelentős része késésekkel közlekedett, majdnem minden harmadik utasnak pontatlanul indult a gépe a légi utasok jogaival foglalkozó, németországi székhelyű vállalat, az AirHelp kutatása szerint.

A késések és a járatkiesések a 2022-es évben mintegy 244 millió embert érintettek Európában, ami az összesen repülőre szállt 795 millió légi utas 31 százalékát jelenti. A késésekkel érintettek aránya a koronavírus-világjárvány előtti évben, 2019-ben csak 24 százalék volt, amikor a kiszolgált utasok száma még jóval magasabb, 1,12 milliárd volt. A pontatlanságok tehát ráadásul úgy váltak gyakoribbá a tavalyi évre, hogy a légi utasszállítók - a pandémia előtti időszakhoz képest - még mindig ritkított menetrenddel közlekednek.

Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay
Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay

Tomasz Pawliszyn, az AirHelp vezetője elmondta, hogy különösen a nyári időszakban vált világossá, hogy a repülőterek és a légitársaságok nincsenek felkészülve a légi közlekedés járvány utáni ismételt felpörgésére. A repülővel nyaralni utazók mintegy 40 százalékát érintették késések a repülőtereken.

Pawliszyn szerint 2023-ra sem várható javulás ezen a téren, mert a munkaerőhiány továbbra is komoly gondot okoz, és sztrájkok is nehezítik a légi közlekedést.

(MTI)