2p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Több régióban szinte teljesen eltűntek a SZÉP-kártyás vendégek, ami hatalmas kiesést jelent a vállalkozások számára.

Szerdán a törvényhozás elé került az a törvényjavaslat, amely a magyar szállásközvetítők piaci helyzetét hivatott javítani a külföldi szállásközvetítő platformokkal szemben. A törvényjavaslat a kamarai rendszer által képviselt több tízezer vállalkozás közös álláspontját is tükrözi, amelyet a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) által kezdeményezett turisztikai évadzárón fogalmaztak meg.

A most benyújtott javaslat szerint a szállásközvetítő platformoknak 45 napon belül teljesíteniük kell a szállásadó felé fennálló fizetési kötelezettségüket, és az árfolyamkockázatot sem terhelhetik kizárólag a szállásadóra. Emellett a legnagyobb szolgáltatóknak magyar nyelvű ügyfélszolgálatot is fenn kell tartaniuk, a hazai szállásadók pedig itthon is kérhetnek jogorvoslatot, de elszámolási vita esetén egyoldalú fizetési kötelezettséget sem lehet majd nekik előírni. 

Bedőltek. Fotó: Mfor
Bedőltek. Fotó: Mfor

A BKIK novemberi országos szezonértékelőjén a területi kereskedelmi és iparkamarák közel 90 százalékának vállalkozói képviselték az ország szinte valamennyi turisztikai régióját, így a Parlament elé került javaslat a legszélesebb körű szakmai konszenzuson alapul. A résztvevők ugyanis egyetértettek abban, hogy a hazai szálláshely-szolgáltatókat meg kell védeni a nagy nemzetközi online közvetítőkkel szemben. A törvényjavaslat alapjául szolgáló szakmai csomagot a BKIK Szatmáry Kristóffal, a Parlament Gazdasági Bizottsága Vállalkozói Kabinetjének elnökével közösen, szakértők bevonásával, a GVH ajánlásait is figyelembe véve dolgozta ki és nyújtotta be a törvényalkotónak.

A budapesti kamara évadzáró fórumán az idegenforgalmi vállalkozások és szakértők által kijelölt másik kiemelt, országos hatályú cél a SZÉP-kártya idegenforgalomba való visszaterelése a felhasználás eredeti kereteinek visszaállításával. Több régióban ugyanis szinte teljesen eltűntek a SZÉP-kártyás vendégek, ami hatalmas kiesést jelent a vállalkozások számára.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!