2018. április 11. 11:02
mfor.hu

A kormánypártok mellett a kampánykorrupció ment nagyot a 2018-as választásokon - derül ki a Transparency International és a Political Capital számításaiból.

A Transparency International Magyarország és a Political Capital úgy véli, hogy a kamupártok korrupciója, a kormánypártok elsöprő médiafölénye és a kormány saját pártjait támogató propagandája következtében a 2014-es voksolást követően a 2018-as országgyűlési választások sem voltak tisztességesek.

A szervezet az elmúlt 4 évben több formában is kísérletet tett a közpénzek elherdálásának megakadályozására, a kormány viszont alig tett valamit ez ellen. Igaz, 2017 őszén arra kötelezték a szavazatok 1 százalékának megszerzésére képtelen pártokat, hogy fizessék vissza kampánytámogatást. A Transparency jelzése szerint ez azonban kevés a közpénzszivattyú elzárásához.

A kép illusztráció A kép illusztráció

Egy hónappal a mostani választások előtt is jelezték, hogy a közpénzmilliárdok kamupártok általi lenyúlása továbbra is súlyos, megoldatlan probléma. Pedig a kormánynak nem kellett volna mást tennie, mint követnie az általuk 2013 óta javasoltakat. Ha ez megvalósult volna, akkor a pártok kizárólag kincstári kártyán férhettek volna hozzá a kampánytámogatáshoz. Ez nem történt meg, így az idei voksoláson hemzsegtek is a kamupártok.

A Transparency és a Political Capital számításai szerint ezúttal 3 milliárd forint került az egyszázalékos támogatottságtól is fényévnyi távolságra lévő 14 miniformációhoz. Több mint kétséges, hogy az állam akár egyetlen fillért is képes lesz visszaszerezni a törpepártoktól vagy azok vezetőitől. Ez a pénz veszendőbe, a kamupártok működtetőinek a magánzsebébe ment. És ha az állam meg is kíséreli a pénz behajtását, az eljárás többe kerülhet, mint amennyit a kamupártoktól sikerül majd visszaszerezni. Egy biztos: az államnak cselekednie kell.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!