2018. április 11. 11:02
mfor.hu

A kormánypártok mellett a kampánykorrupció ment nagyot a 2018-as választásokon - derül ki a Transparency International és a Political Capital számításaiból.

A Transparency International Magyarország és a Political Capital úgy véli, hogy a kamupártok korrupciója, a kormánypártok elsöprő médiafölénye és a kormány saját pártjait támogató propagandája következtében a 2014-es voksolást követően a 2018-as országgyűlési választások sem voltak tisztességesek.

A szervezet az elmúlt 4 évben több formában is kísérletet tett a közpénzek elherdálásának megakadályozására, a kormány viszont alig tett valamit ez ellen. Igaz, 2017 őszén arra kötelezték a szavazatok 1 százalékának megszerzésére képtelen pártokat, hogy fizessék vissza kampánytámogatást. A Transparency jelzése szerint ez azonban kevés a közpénzszivattyú elzárásához.

A kép illusztráció A kép illusztráció

Egy hónappal a mostani választások előtt is jelezték, hogy a közpénzmilliárdok kamupártok általi lenyúlása továbbra is súlyos, megoldatlan probléma. Pedig a kormánynak nem kellett volna mást tennie, mint követnie az általuk 2013 óta javasoltakat. Ha ez megvalósult volna, akkor a pártok kizárólag kincstári kártyán férhettek volna hozzá a kampánytámogatáshoz. Ez nem történt meg, így az idei voksoláson hemzsegtek is a kamupártok.

A Transparency és a Political Capital számításai szerint ezúttal 3 milliárd forint került az egyszázalékos támogatottságtól is fényévnyi távolságra lévő 14 miniformációhoz. Több mint kétséges, hogy az állam akár egyetlen fillért is képes lesz visszaszerezni a törpepártoktól vagy azok vezetőitől. Ez a pénz veszendőbe, a kamupártok működtetőinek a magánzsebébe ment. És ha az állam meg is kíséreli a pénz behajtását, az eljárás többe kerülhet, mint amennyit a kamupártoktól sikerül majd visszaszerezni. Egy biztos: az államnak cselekednie kell.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.